TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Mama, einam į "Kuku muku"

2014 04 12 6:00
Užaugusi tėvų Palangoje valdomame restorane, Laura ryžosi įgytą patirtį pritaikyti kurdama vaikams skirtą "Kuku muku". Ritos Stankevičiūtės (LŽ) nuotrauka

Palangiškė dviejų mažamečių mama Laura Normantienė savo verslo idėjai pritaikė motinystės patirtį - Vilniaus senamiestyje surizikavo atidaryti restoraną, kurio pagrindiniai lankytojai yra mažyliai. Žinoma, su tėveliais, nes tokie pipirai po kavines dar vieni nevaikšto.

Palangoje gimusi ir užaugusi 31 metų Laura studijuodama Vilniuje teisę sutiko būsimą vyrą, sukūrė šeimą ir įsikūrė sostinėje. Normantai augina penkerių su puse Augustą ir trejų su puse Kamilę. "Esu ne vilnietė, todėl apie legendinę vaikų kavinę "Nykštukas" žinau tik iš vilniečio vyro pasakojimų. Mano tėvai Palangoje jau dvidešimt metų turi restoranų verslą, ir pati jame užaugau. Mūsų šeimoje maisto kultūra buvo diegiama nuo vaikystės, todėl kai sukūriau šeimą ir gimė vaikai, pamačiau, kad Vilniuje nėra tokios vietos, kur būtų galima nueiti pavalgyti su mažamečiais. Kadangi tikrai išmanau šį verslą - juk užaugau tėvų restorane ir žinias susiurbiau net nesusimąstydama, nepabūgau rizikuoti ir pasekti jų pėdomis. Jei prireiks, atsiras kas pakonsultuos ir padės", - tikino prieš du mėnesius duris lankytojams atvėrusio "Kuku muku" restorano vaikams šeimininkė.

Kai lankosi pas senelius, gyvenančius Palangoje, Augustui ir Kamilei su mama veiklos netrūksta./Asmeninio albumo nuotraukos

Įkvėpė savi vaikai

Laura metus ieškojo restoranui tinkamų patalpų. Prisipažino, kad labai norėjo įkurti jį senamiestyje, o ne naujame rajone. Pasak jaunos mamos ir verslininkės, prieš šešerius metus, kai apsigyveno Vilniuje, vaikštinėdama po miestą ji prasitarė vyrui, kad jei kada nors ryšis atidaryti restoraną, būtinai tai padarys senamiestyje. "Baigtos teisės studijos dabar labai praverčia. Padeda ir vyras, taip pat teisininkas. Verslas, kurio ėmiausi, reikalauja daug išmanymo", - neslėpė Laura.

Tačiau svarbiausiais dabartinės veiklos įkvėpėjais moteris vadina savo vaikus Augustą ir Kamilę. Išsirengusi su atžalomis pasivaikščioti po miestą, ji sakė nuolat pasigesdavusi vietos, kur visi kartu jaustųsi saugiai ir jaukiai. Nors kai kurios dideliems tinklams priklausančios picerijos turi vaikams skirtų kampelių, kad pipirai galėtų piešti ar užsiimti kita veikla, kol tėvai pietauja, tokia pasiūla Laurai pasirodė nepakankama.

Pašnekovės teigimu, gausus jos draugų būrys taip pat augina vaikų, pasisvečiuoti su mažyliais viešojo maitinimo vietose jie irgi neturėjo galimybės. "Bičiuliai žinojo, kad gerai gaminu, tad kai kalbėdavomės, nuolat skatindavo mane imtis būtent tokio verslo. Visi, žinodami mano būdą ir požiūrį į darbą, palaikė mintį, jog vaikams skirtas restoranas bus kaip tik tai, kas lems sėkmę", - pasakojo jauna moteris.

Mažieji Normantų šeimos nariai Augustas ir Kamilė padeda mamai, kiek leidžia jų vaikiškos jėgos.

Patiekalai ir kūdikiams

L.Normantienė juokėsi, kad Augustas ir Kamilė mamos restorane mielai dirba padavėjais. Mažieji pagalbininkai pasitinka svečius, palydi juos prie stalų, noriai kalbasi su bendraamžiais ir šių tėvais. Laura užsiminė, kad viešėdami Palangoje pas senelius vaikai nuolat sukiojasi jų restorane, tad įgavo bendravimo įgūdžių ir dabar kiek sugeba talkina mamai.

Mąstydama apie patiekalus, kuriuos siūlys "Kuku muku" lankytojams, moteris sakė rėmusis savo patirtimi. Mamytės čia ras ne tik iš ekologiškų produktų pagamintų kepsniukų, sriubos, blynelių, bet ir patiems mažiausiems skirtos daržovienės. "Prisimenu, kaip išeidama dar su kūdikiais Augustu ar Kamile į miestą dėdavausi krepšin iš anksto išvirtos ir pertrintos daržovienės. Juk užtrukusi mieste jos niekur nenusipirksi, o jeigu mažylis išalks, reikės jį pamaitinti. Todėl atidarydama vaikų restoraną nusprendžiau - čia bus visko, kad mama, atėjusi su kūdikiu, galėtų nesukti galvos. Mažyliams iki šešių mėnesių galime pasiūlyti daržovienės be mėsytės, vyresniems - su ekologiška pertrinta mėsa. Matau, jog tai pasitvirtina, dieną tyreles noriai valgo patys mažiausi lankytojai", - džiaugėsi Laura.

Ji pasirūpino ir tuo, kad "Kuku muku" būtų patiekalų vaikams, kurie alergiški tam tikriems produktams. Pasak jaunos moters, pastaruoju metu labai padaugėjo kokiam nors maistui alergiškų mažylių. "Konsultavausi su mamomis, auginančiomis tokius vaikelius, daug domėjausi kurdama jiems valgiaraštį. Turime šešis-aštuonis patiekalus be glitimo, kiaušinių ir kitų alergiją keliančių produktų. Prisiimame atsakomybę, kad jie bus pagaminti pagal visus reikalavimus ir vaikui nepakenks", - garantavo restorano šeimininkė.

Laura iš patirties žino - vaikai mėgsta valgyti tai, ką lėkštėje lengvai atpažįsta: mėsytę, bulvytę, daržovę. Jokių "makalienių" ji mažyliams nesiūlo. Produktus kruopščiai atrenka pati, bendrauja tik su patikimais tiekėjais. Todėl kainos vaikų restorane nėra mažos, tačiau už kokybę L.Normantienė garantuoja savo geru vardu. "Esu sodininkė mėgėja, jau šią vasarą užsiauginsiu kai kurių daržovių ir salotų savo sode. Viskas pasėta, laukiame pirmo derliaus. Mano tėvai Palangoje taip pat užsiaugina savo restoranui žalumynų, kai kurių daržovių. Pritaikiau jų patirtį ir savo versle", - teigė jauna moteris.

Pasižada laukti

Kadangi "Kuku muku" pagrindiniai lankytojai - dar tvirtai ant kojų nestovintys pipirai arba tik keturiomis ropojantys mažyliai, suaugusieji privalo paisyti tam tikrų taisyklių: atėję iš lauko ant batų užsimauti specialias apsaugines polietileno šlepetes. Ir kūdikiai, ir vyresni vaikai čia turi atskiras zonas, todėl gali žaisti pagal amžių tinkamus žaidimus. Dideli pliušiniai meškinai, mediniai arkliukai, automobiliukai, mergaitėms įrengta lėlių virtuvėlė, lego žaidimų kambarys - kiekvienam pagal skonį ir poreikius. Restorano koridoriuje yra vežimėlių "stovėjimo aikštelė", kurioje tėvai juos gali saugiai palikti.

Laura su bendraminčiais rengia savo restorane spektaklius, bendrauja su vaikams kuriančiais aktoriais ir atlikėjais. "Kai rinkau padavėjų komandą, pagrindinis reikalavimas buvo ne didelė patirtis, o meilė vaikams. Jų keliamo erzelio nepakenčiantis žmogus čia negalėtų dirbti", - pabrėžė Laura.

Jauną moterį labiausiai džiugina tai, kad mažieji lankytojai dažnai net apsiašaroja, kai tėvai juos nori vestis namo. "Tada padovanojame vaikui riestainį ir pažadame jo laukti ateinančio kitą kartą. Ašaros tuoj nudžiūsta. O mes tikime, kad mažylis su džiaugsmu vėl ateis, nes žino, kad jo laukiame", - tvirtino L.Normantienė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"