TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Margučių kerai pasiekė Japoniją

2013 03 30 6:00
Tautodailininkė A.Lampickienė marginti kiaušinius moko ir užsieniečius. /Ritos Krušinskaitės nuotraukos

Kasmet prieš Velykas tautodailininkė Audronė Lampickienė suburia dešimtis mokinių, kad perduotų kiaušinių marginimo vašku patirtį. Senojo amato puoselėtoja rūpinasi, kad ateinančioms kartoms būtų išsaugota unikali tradicija, nes lietuviai - viena iš nedaugelio  pasaulyje tautų, kiaušinius vis dar marginančių vašku. 

Alytuje gyvenanti Lietuvos tautodailininkų sąjungos Dzūkijos skyriaus vadovė A.Lampickienė, kurios margučiai turi tautinio paveldo sertifikatą, su didžiuliu užsidegimu mokėsi daugelio dalykų. Stalčiuje guli miestų ir gyvenviečių apželdintojos, interjero apipavidalintojos, agronomijos magistro diplomai, bet jai pats mieliausias užsiėmimas - kiaušinių marginimas vašku. Moteris juokauja, kad jau keliolika metų Velykos jai yra tapusios profesine švente, kurios didžiąją dalį sudaro darbas.

"Žingsnis po žingsnio atėjau prie to. Žmonės norėjo pamatyti mano margučius, prašė pamokyti marginti ir paaiškinti margučio reikšmę, simboliką", - pasakojo alytiškė. Šiandien talentinga, senąjį amatą gerbianti tautodailininkė atskleisti jo paslapčių kviečiama į tolimiausius Lietuvos kampelius. Su kiaušinių marginimu vašku mielai susipažįsta ir užsieniečiai. Alytiškė jau antrus metus Druskininkų viešbučio "Grand SPA Lietuva" svečius šito moko. Vakar mokytis marginti kiaušinių pas A.Lampickienę atvažiavo keletas šiuo metu Lietuvoje gyvenančių japonų.

Kiaušinių marginimas yra savotiškas ritualas.

Įkvėpė mama

A.Lampickienės šeimoje kiaušinius vašku margino jos mama Danguolė Dikšienė, šio meno išmokusi iš mamos. "Būdavo labai gražu stebėti, kaip gimsta karšto vaško piešinys ant kiaušinio lukšto", - neužmiršta vaikystės įspūdžių tautodailininkė. Anot alytiškės, mama, mokanti nuostabiais raštais marginti kiaušinius, jai atrodė ypatinga, o pats marginimas - savotiškas ritualas. Ir šiandien, kai pati jau numargino tūkstančius kiaušinių, moteris sako, kad jai patys gražiausi ir tobuliausi margučiai, kaip ir vaikystėje yra mamos. "Jų puošyba susideda iš labai plonų subtilių elementų. Man taip nepavyksta", - sakė mamos gebėjimais nepaliaujanti žavėtis tautodailininkė.

Pirmąjį kiaušinį A.Lampickienė numargino būdama 10 ar 12 metų. Mergaitė ilgai nedrįso pati marginti, nes norėjo, kad viskas išeitų tobulai - kaip mamai. Kai pavyko išpuošti kiaušinį vaško ornamentais, ją užliejo džiaugsmo banga, kuri užplūsta kaskart prisėdus prie margučių.

Tautodailininkė džiaugiasi, kad jos dukra Banga taip pat pamėgo marginimą vašku. Tai jau ketvirta karta, puoselėjanti senovinį amatą ir tautos tradicijas.

Alytiškė neignoruoja naujoviškų kiaušinių marginimo būdų, kai jie gražinami spalvotais žymekliais, apklijuojami lipdukais su animacinių filmukų herojų atvaizdais. Tačiau ji mano, kad būtina žinoti, kas yra mūsų kultūros paveldas, o kas atėję iš kitų tautų kultūrų. Juk margučiui lietuviai visada suteikdavo tam tikrą prasmę, reikšmę. Buvo tikima, kad saulė simbolizuoja gyvybę, šviesą, pasaulio virsmą, iš keturių dalių susidedantis raštas - keturias pasaulio šalis, keturias gamtos stichijas, o raštas, neturintis pradžios ir pabaigos, - amžinybės simbolis.

Spalvos irgi buvo pasirenkamos simboliškai. Labai mėgstama juoda - motinos žemės simbolis, raudona - gyvenimo, sėkmingos pradžios, mėlyna - dangaus, žalia - augalijos, geltona - sunokusių javų.

Išmesti negalima

Anot A.Lampickienės, kad ir koks gražus būtų margutis, negalima pamiršti paskirties - jis skirtas valgyti. Tačiau tai nėra vien tik paprastas maisto produktas. "Jame telpa ir prisikėlimas, ir atbudimas. Jis tarsi maža Žemės planeta, gyvybės simbolis", - aiškino tautodailininkė. Margutis dar ypatingas tuo, kad marginant įkraunamas pačios geriausios mūsų energijos, visos geros mintys ir emocijos pereina į kiaušinį.

Anot alytiškės, neįmanoma marginti kiaušinio, jeigu esi pikta, blogai nusiteikusi. "Jei kažkam padovanojai margutį ar gavai dovanų, jį būtina suvalgyti", - tvirtino moteris. Margučio išmesti nevalia. Nes tai reikštų nepagarbą ir gyvybės simbolio išniekinimą. Ką jau kalbėti apie tai, jog maisto išmesti iš viso negalima, kai tiek daug žmonių Žemėje badauja.

Geriau atiduoti vargstančiam kaimynui ar gyvūnui, bet jokiu būdu neišmesti. Jeigu jau taip nutiko, kad margutis tapo netinkamas valgyti, reikia atsisveikinti su juo, kaip pataria A.Lampickienė, užkasant po medeliu ar krūmeliu, kad gyvybės ratas suktųsi toliau.

Nė vieno vienodo

A.Lampickienė vargu ar galėtų suskaičiuoti, kiek numargino kiaušinių per prabėgusius metus, tačiau gerai žino, kad tarp jų nėra nė vieno vienodo. Visus alytiškės margučius sieja tik lietuviams marginant būdingas bruožas - rašto elementai turi būti uždari, nukreipti į vidų. To pažeisti negalima.

"Visi raštai iš manęs, pradėjusi marginti niekada nežinau, koks bus kiaušinis", - praskleidė kūrybinės virtuvės uždangą tautodailininkė. Kartais ji palaiko rankoje kiaušinį akimirką, o kartais vos paėmusi iš karto pradeda marginti, neturėdama išankstinių vizijų. Pradeda kažkokiu elementu ir tęsia jų seką arba išmarginusi vieną galą eina tolyn ir puošybą baigia ties kitu galu. "Man tai ir žaidimas, ir kūryba", - tvirtino alytiškė.

Pasak jos, kuo daugiau margini, tuo daugiau raštų ateina į galvą. Galbūt todėl žmogui, pirmą kartą susiruošusiam marginti, pirmiausia kyla klausimas, kokių raštų imtis. Tautodailininkės nuomone, pasižiūrėti į kitų išmargintus kiaušinius nėra blogai, taip atrandamas savas stilius. "Ant vieno margučio paprastai būna 200-300 taškelių ir brūkšnelių. Juos pergrupavus galima begalę kombinacijų sukurti", - džiaugėsi margintoja. Jei kuris nors numargintas kiaušinis jai pačiai labai patinka, A.Lampickienė būtinai nufotografuoja.

Ar būna nepavykusių margučių? Tautodailininkė tikina, kad ne. Anot jos, jei pasitaiko kokia dėmelė ant kiaušinio lukšto arba nepavyksta

puošybos elemento detalė, tai nuo to reikia pradėti, tas "trūkumas" puikiausiai įsikomponuoja į bendrą derinį.

Didžiausia pinigų suma, sumokėta už alytiškės margutį - 750 litų. Tai buvo labdaros vakarui skirtas stručio kiaušinis, už jį gautos lėšos padovanotos vaikų ligoninei. "Labai smagu, kad mano kiaušinis tiek daug uždirbo, ir aš galėjau prisidėti prie pagalbos vaikams", - džiaugėsi moteris.

Džiovina per naktį

Kad margučiai ilgus metus išlaikytų savo grožį, parodoms tautodailininkė margina tik išdžiovintus kiaušinių lukštus. Pirmiausia mažučiu grąžtu viename kiaušinio gale pragręžia 2-3 milimetrų skylutę, tada švirkštu į ją pučia orą, kol lukštas lieka tuščias. Jei margutis skirtas valgyti, užtenka viename kiaušinio gale skriestuvo galu pradurti mažutę skylutę, kad verdant kiaušinis nesutrūktų.

Geriausia marginti dar šiek tiek šiltą kiaušinį, kad tvirčiau liptų vaškas. Namų sąlygomis vašką patogiausia šildyti aromatinėse aliejaus šildyklėse. Jei neturite draugo bitininko, galinčio padovanoti gniužulėlį vaško, puikiausiai tiks patrupinta vaškinė žvakė. Vaškas turi būti labai karštas. Marginimo priemonę nesudėtinga pasigaminti namie. Tam reikia medinio pagaliuko (tinka ir pieštukas), į kurį įsmeigiama adatėlė su galvute. Kai viskas jau paruošta, labai svarbu patogiai atsisėsti, kad rankos būtų kuo arčiau vaško šildyklės. Toliau jau kiekvieno fantazijos ir gabumų reikalas. Vašku dekoruoti kiaušiniai panardinami į paruoštus ir atvėsintus dažus.

Parodai atidedamiems kiaušiniams tautodailininkė renkasi tekstilinius dažus. Jei margučiai skirti valgyti - jokios chemijos moteris nenaudoja ir kitus perspėja to nedaryti. "Mes dažniausiai dažome svogūnų lukštų nuoviru", - sakė patyrusi margintoja. Kai kiaušinio lukštas nusidažo sodria spalva, jį reikia gerai nudžiovinti. Neretai A.Lampickienė kiaušinius nudžiūti palieka visai nakčiai. Tada belieka nutirpdyti vašką ir švelniu skudurėliu jį nuvalyti. "Man patinka pats primityviausias, bet patikimas būdas - vašką nutirpdyti kiaušinį palaikant prie žvakės liepsnos. Taip nuvalant po lopinėlį lukštas apsidengia gražiai blizgančia plėvele", - aiškino moteris. Kiaušinis laikomas numargintu tik tada, kai nuo jo nuvalomas vaškas.

Japonai buvo pakerėti

Marginimą vašku užsieniečiai vadina batika ant kiaušinio lukšto. "Jiems tai unikumas", - teigė A.Lampickienė. Praėjusiais metais tautodailininkė vašku marginti kiaušinius mokė Alytuje viešėjusius kataloniečius, kurie kruopščiai mokėsi šio meno, nes jų tėvynėje marginimas apsiriboja kiaušinius įmerkiant į dažus.

Prieš porą metų tautodailininkės sūnus Vilius, Japonijos tarptautiniame krikščioniškajame universitete studijuodamas šios šalies istoriją ir kalbą, mamos margučius parodė Religinio centro vadovei. Netrukus alytiškė buvo pakviesta atvykti į Japoniją pademonstruoti, kaip kuriamas šis menas.

A.Lampickienei buvo ypač džiugu, kad jos mokymuose apsilankė apie 80 septynių tautybių žmonių, kurie tiesiog tobulai sugebėdavo nukopijuoti jos numargintus kiaušinius. "Iš jų tiesiog sklido pagarba ir meilė tam, ką darė", - prisiminė tautodailininkė. Tai, kad japonai susidomėjo marginimu vašku, alytiškė priėmė kaip komplimentą ir pripažinimą, nes dažniausiai kuo nors sudominti būna neįveikiama užduotis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"