TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Paskui mylimąją - atgal į gimtinę

2014 12 06 6:00
Restorano virtuvė - tikroji Andriaus stichija. Ritos Stankevičiūtės (LŽ) nuotraukos

Virtuvės šefas Audrius Kukšta Londone mokėsi prestižiniame Hamersmito kulinarijos koledže, su kuriuo bendradarbiauja garsusis britų maisto guru Jamie Oliveris. Jau metus savo meistriškumą Audrius demonstruoja Vilniuje suomių restorano "Open" lankytojams.

"Į Londoną su mama išvykome labai seniai, regis, 2001 metais. Kaip ir dauguma tuomet vykstančiųjų, leidomės ieškoti geresnio gyvenimo. Radome", - prisipažino nuo mažens potraukį gaminti maistą jautęs Audrius. Tuo metu jam buvo tik šešiolika metų. Vaikinas dirbo įvairius atsitiktinius darbus, šeima kūrėsi naujoje vietoje ir pinigų pertekliaus tikrai nejuto. Audriaus teigimu, tai, kad stojo mokytis į Hamersmito koledžą - mamos nuopelnas. Moteris savo jaunėlį sūnų skatino siekti svajonės. Jungtinėje Karalystėje šešiolikmečiai jau baigia mokyklą, o norėdami mokytis toliau stoja į pasirinktą koledžą.

Vaikas prie puodų

Audriaus tėvai išsiskyrė, kai jis buvo dar visai mažas. Mama jį ir vyresnį brolį augino viena. Moteriai teko daug dirbti, kad išlaikytų berniukus, tad gaminti maistą Audrius išmoko ankstyvoje vaikystėje. "Buvau labai savarankiškas vaikas. Ir nuo mažens man patikdavo ką nors gaminti namie. Pradėjau, aišku, nuo paprastų dalykų, bet darydavau tai su malonumu. Net ir išsikepęs paprastą dešrelę, prie jos pasidarydavau garnyro, maistą jau tada mėgau patiekti gražiai. Nevalgiau tiesiai iš puodo ar keptuvės, norėjosi, kad būtų ir skanu, ir gražu", - prisiminė virtuvės šefas.

Pasak A. Kukštos, jo šeimoje visi gamino skaniai. Dar vaikas būdamas jis mėgo per televizorių žiūrėti kulinarines laidas, semtis idėjų ir mokytis naujų receptų. Išvykęs gyventi į Londoną nutarė, kad sieks karjeros būtent virtuvėje. Kad susimokėtų už mokslą Hamersmito koledže, dirbo pagalbiniu darbininku Londono restoranų virtuvėse, taip pat padėjo mama. Kitaip nei tautiečiai, kurie atvykę į Jungtinės Karalystės sostinę dažniausiai apsigyvena Rytų Londone, Audrius su šeima įsikūrė miesto vakarinėje dalyje. "Keitėme nemažai gyvenamųjų vietų. Kraustėmės iš vieno nuomojamo būsto į kitą. Savo namo tuo metu dar negalėjome įsigyti, be to, Londone įprasta iš pradžių nuomotis, ne iš karto pirkti namą", - prisiminė jaunas vyras.

Mokydamas koledže lietuvis sakė nepastebėjęs, kad ši mokykla kaip nors būtų teikusi reikšmės faktui, jog bendradarbiauja su garsiuoju kulinaru J. Oliveriu. Anot Audriaus, Didžiojoje Britanijoje gausu gerų ir populiarumą pelniusių kulinarų. "Jamie išpopuliarėjo tik įsteigęs savo restoranų tinklą, ėmęs keisti mokyklų valgyklų valgiaraščius sveikesniu maistu, pradėjęs vesti televizijos laidas. Tokių kaip jis ten tikrai gausu", - tikino pašnekovas.

Augina dukrytę

A. Kukšta prisipažino, kad, ko gero, taip ir būtų likęs Londone visam laikui - jaunuoliui čia puikiai sekėsi - jeigu ne lemtinga pažintis su į Oksfordą mokytis anglų kalbos atvykusia lietuvaite Agne. "Iš tiesų galiu pasakyti, kad grįžau į Lietuvą dėl meilės. Mūsų pažintis su žmona buvo ne visai įprasta: jos dėdė yra vienas geriausių mano draugų. Kai mergina atvažiavo į Oksfordą mokytis, bičiulis paprašė dukterėčiai aprodyti Londoną, nes gerai pažinojau miestą. Pamačiau ją ir iškart pamilau, ji mane tiesiog pakerėjo. Buvau nuginkluotas", - juokėsi Audrius, prisimindamas pažintį.

Agnė Oksforde praleido vos porą savaičių. Privačiai pasimokiusi anglų kalbos, ji grįžo į Lietuvą. Jaunuoliai daug bendravo telefonu, skaipu, tad Audrius greitai pajuto, kad Agnė - jo žmogus. Jaunas vyras susimąstė, kad gyvenimas bėga, o jis vis sukasi kaip voverė rate: darbas, namai, vėl darbas. Pasijuto norintis šeimos šilumos, jaukumo, todėl nutarė rizikuoti - grįžti po keliolikos metų į Lietuvą ir kurti šeimą. "Kol kas rizika pasiteisino, - juokėsi kulinaras. - Jau turime ir mudviejų sukurtą stebuklą - dviejų mėnesių dukrelę Militą."

Audriaus Kukštos ruošti užkandžiai - ir akims paganyti, ir skrandžiui šventė.

Pasigenda šypsenų

Virtuvės šefas prisipažino, kad grįžus į Lietuvą jam nelengva - vyrą glumina tautiečių niūrumas ir rūstumas. Nuo paauglystės gyvenęs tarp nuolat besišypsančių ir geranoriškų britų Audrius dažnai jaučiasi suglumęs dėl mūsiškių atšiaurumo. Vyras pasigenda gatvėje pasisveikinančių žmonių, kurie šypsosi ir nepažįstamiesiems. Audrius prisipažino, kad iš žmonos vis girdi frazę: "Matau, kad dar nepripratai prie lietuviško gyvenimo." Pasak pašnekovo, taip ir yra: kol kas jis Vilniuje nesijaučia kaip namie. Nuvykęs į Londoną apsipirkti ar aplankyti ten likusios mamos ir draugų, ten visada pasijunta, tarsi būtų grįžęs namo. "Manau, kad tai nieko stebėtino, juk nuo paauglystės ten gyvenau, toji aplinka kol kas man artimesnė", - svarstė A. Kukšta.

Vienuolika metų vyresnis Audriaus brolis taip pat prieš keletą metų grįžo į Lietuvą ir sukūrė šeimą. Londone liko tik mama. Ten moteris užsiima nuosavu verslu, ji - kosmetologė, turi butą Londono centre. Kalbėdamas su mama jis kaskart klausia, ar ji nenorėtų grįžti į Lietuvą. "Mama šios minties atsisako - jai puikiai sekasi verslas, turi savo draugų ratą, savaitgaliais lankosi moterų klube. Jai ten geriau, ji įdomiai gyvena", - tikino pašnekovas.

Kulinaras prisipažino taip ir nepamėgęs tradicinės lietuviškos virtuvės, nors jo šeimos nariai ją mėgsta. Gamindamas lietuviškus patiekalus Audrius visąlaik ką nors perdaro savaip, eksperimentuoja. Dažniausiai tie bandymai pasiteisina. Jam labiausiai patinka modernioji britų virtuvė, mat čia jaučiasi tvirtai - kaip tikras profesionalas. Mėgsta namie ruošti rytietiškos virtuvės patiekalus, tačiau modernioji britų - jo arkliukas.

"Jeigu žvelgtume istoriniu požiūriu, britai neturi savo virtuvės. Net garsieji "Fish and Chips" - tešloje kepta žuvis su skrudintomis bulvytėmis - yra portugalų čigonų prieš porą šimtų metų į Didžiąją Britaniją atvežtas jų nacionalinis patiekalas. Iš Indijos atkeliavęs karis. O ką iš tiesų gero turi britai - tai kokybiška mėsa ir žuvys. Visi padažai prie šių patiekalų atkeliavę iš prancūzų virtuvės. Taigi modernioji britų virtuvė yra prancūziškos ir angliškos tradicijų samplaika", - aiškino kulinaras.

Lietuvoje virtuvės šefas pasigenda kokybiškos avienos ir jautienos. Buvo įpratęs, kad Londone gabalą geros avienos galima nusipirkti už tiek pat kaip ir vištienos, o čia jį stebina kainos ir kokybės santykis - brangu. Tačiau jis įžvelgia gerą perspektyvą: "Profesiniais reikalais bendrauju su vienu ūkininku, kuris tiekia tikrai puikią brandintą jautieną. Manau, per tam tikrą laiką ir lietuviai pasieks europinius standartus. Tuo net neabejoju. Reikia tik šiek tiek daugiau laiko", - optimistiškai nusiteikęs iš Londono pargrįžęs vyras.

Audrius prisipažino retai gaminantis desertus, ši sritis jam nesanti labai artima. Kulinarą labiausiai traukia pagrindiniai pietų ir vakarienės patiekalai. Kitoje kultūrinėje aplinkoje išaugęs ir profesijos paslapčių įgijęs virtuvės šefas tikino, kad nors dalis lietuvių vis dar negali iš kasdienio meniu išbraukti didžkukulių ir Kijevo kotletų, jis regi džiuginančią tendenciją - vis daugiau tautiečių pradeda maitintis sveiku, visaverčiu ir įvairesniu maistu.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"