TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Pilnametystę pagreitino verslo reikalai

2016 06 01 6:00
Asmeninio albumo nuotraukos

Ukmergės rajono apylinkės teismas išnagrinėjo neįprastą bylą – ukmergiškių graibstomam šešiolikmečiui kulinarui leista plėtoti verslą ir samdytis padėjėjų.

Nepilnametis Rokas Galvonas teismo prašė suteikti jam emancipuoto žmogaus teises, kad galėtų steigti verslo įmonę ir samdyti darbuotojus. Iki šiol emancipuotais (turinčiais tokias pat teises kaip ir pilnametystės sulaukę asmenys) šiame rajone būdavo pripažįstami tik vaikų besilaukiantys rajone gyvenantys paaugliai.

Nepaprastas paprastumas

LŽ kalbintas R. Galvonas neslėpė esantis pavargęs po savo valgių pristatymo pakaunėje vykusioje suvožtinių fiestoje ir keturių surengtų banketų. Įvairius banketus, furšetus, degustacijas, vakarėlius vaikinukas pradėjo rengti nuo 14-os metų.

Rokas Galvonas: "Virtuvėje sukiojuosi nuo to laiko, kiek save prisimenu."

„Tiesą sakant, virtuvėje sukiojuosi nuo to laiko, kiek save prisimenu. Žinau, kad tik mano seneliui nepatikdavo, kodėl vaikas „terliojasi“ ir, anot jo, gadina maistą. Visi kiti šeimos nariai mano kulinariniams eksperimentams pritarė ir net gyrė tai, ką man pavykdavo pagaminti“, – pasakojo R. Galvonas.

Jis pabrėžė, jog pirmieji išskirtinius jo gebėjimus skaniai, originaliai, įvairiai ruošti valgį pastebėjo giminės, kurie ir ėmė prašyti pagaminti valgių šeimos šventėms. „Mūsų giminė plati, prie stalo sėdasi kelios dešimtys žmonių, tad man sunkiausia buvo parinkti proporcijas, kiek ir ko dėti, kad nebūtų per sūru, per saldu ar šiaip neskanu“, – kalbėjo Rokas. Jis džiaugiasi, kad šios kliūtys įveiktos, tad dabar turintis galimybių plėtoti kulinarinius ieškojimus.

Vaikinas yra sudaręs išsamų meniu, jame – ir patys įmantriausi, ir, atrodytų, visai paprasti, kasdieniai patiekalai. „Turėdamas dvejų metų banketų rengimo patirtį atkreipiau dėmesį, kad žmonės dažniau užsisako tai, kas visiems žinoma ir neįmantru. Ko gero, vienas dažniausiai užsakomų patiekalų – paprasčiausias karbonadas, ji pasistengiu iškepti ir patiekti ne visai įprastai“, – sakė Rokas.

Daugybė užsakymų

R. Galvonas ir savame krašte, ir už jo yra populiarus, tad jau turi užsakymų kone visiems šios vasaros ir ankstyvojo rudens savaitgaliams. Negana to, valgius jam tenka tiekti ir darbo dienomis. Juos užsisako žmonės, švenčiantys šeimos šventes, darbuotojų kolektyvai. Šios šventės rengiamos dvaruose, kaimo turizmo sodybose, pačiose darbovietėse. Be to, anot Roko, vis daugiau žmonių namuose švenčia savo vaikų krikštynas, renkasi prie šermenų ar metinių stalo.

Vaikinas vis dar dirba su verslo liudijimu, iki šiol gaminti valgius jam padėdavo mama ir teta. Kai įsteigs savo įmonę, R. Galvonas ketina į ją priimti bent penkis darbuotojus. „Kad surengtum vadinamąjį balių, tenka dirbti dvi dienas ir gerą dalį nakties. Tad mano darbuotojai turės būti geros sveikatos ir darbštūs, o už valgių kokybę ir jų skonį atsakysiu aš“, – dėstė Rokas.

Jis įsitikinęs, kad kulinaro talentas yra įgimtas, kaip ir poeto, dailininko ar kito kūrėjo. „Turbūt ne vienas esame patyrę atvejų, kai šeimininkės pasirenka pačius geriausius produktus, negaili nei laiko, nei pastangų valgiams gaminti, tačiau tie, kurie juos skanauja, nesidžiaugia“, – sakė R. Galvonas. Vaikinas nesyk dalijosi savo receptais su kitais, tačiau jo išgaunamo valgių skonio pakartoti nepavyko dar niekam.

Bendravimas – irgi kūryba

R. Galvonas kulinarinius šedevrus kuria Ukmergės rajone, Taujėnuose, esančios tėvų sodybos ūkiniame pastate įrengtoje virtuvėje. Visą jos įrangą jis įsigijo už paties uždirbtus pinigus. Rokas ką tik išlaikė pagrindinio mokslo (10 klasių) egzaminus ir dabar užsimojo mokslus tęsti Vilniuje, o baigęs gimnaziją kulinarinių žinių žada semtis užsienio šalyje.

Tačiau vaikinas savo ateitį sieja su Lietuva ir svajoja, kad po 10 metų turės restoraną ir ves kulinarinę laidą. „Populiarumas man patinka, taip pat patinka su žmonėmis dalytis idėjomis, o bendravimą aš taip pat laikau kūryba“, – kalbėjo Rokas. Paauglys neslėpė, kad jam, kaip turbūt ir kiekvienam kūrėjui, sunkiausia tvarkyti su maisto gamyba susijusius dokumentus, kurių reikalauja įvairūs tikrintojai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"