TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Skanus maistas pagal senas lietuvių tradicijas

2016 08 13 6:00
Redita Vadeikė juokavo, esą lietuviški sūriai nuo kitų kraštų sūrių skiriasi tik dydžiu. Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Sostinės Halės turgavietėje Redita Vadeikė prieš tris mėnesius atidarė degustacinę parduotuvėlę „Roots“, čia gero maisto mėgėjams siūlo pagal senovines tradicijas, tačiau moderniai pagamintų lietuviško kulinarinio paveldo gaminių.

„Kai paskutinį balandžio sekmadienį atidarėme savo parduotuvėlę, per dieną pardavėme prekių vos už dvidešimt eurų ir ėjome namo“, – veiklos pradžią prisiminė Redita. Jaunos moters teigimu, pavadinimas „Roots“ atskleidžia jos verslo idėją: prekiauti tokiais produktais, kuriais galime didžiuotis, tik vietine ir tik pačia kokybiškiausia produkcija. Anot Reditos, ją labiausiai džiugina tai, kad nemažai ūkininkų ar nedidelių įmonių sugeba pasiūlyti rinkai itin geros kokybės natūralių gaminių. „Paprastai jie gamina nedidelius produkcijos kiekius, todėl didieji prekybos tinklai jais nesidomi. Tačiau vertinantieji išskirtinę kokybę ir natūralumą ateina į tokias parduotuvėles kaip mūsų, kurios specializuojasi išskirtinių produktų srityje“, – dėstė pašnekovė.

Sūriai ir midus

Reditos tiekėjai dažniausiai yra ūkininkai, gaminantys kokį nors vieną išskirtinį produktą. Pradėti šį verslą ją paskatino sūrininkai, parduotuvėlėje jų produktų yra daugiausia. Tą asortimentą Redita žada dar plėsti. „Kol kas turime šešis ūkininkus, tiekiančius ožkų, avių ir karvių pieno sūrius. Jie įvairūs – brandinti, švieži, rūkyti, vytinti, džiovinti. Labai džiaugiuosi, kad šie sūriai sparčiai populiarėja, žmonės apie mus sužino vieni iš kitų ir noriai perka“, – pasidžiaugė R. Vadeikė.

Pašnekovė aiškino, kad šiais laikais sūriai gaminami pagal prancūziškas ar itališkas technologijas, tačiau senovėje lietuviai taip pat tokius gamino. Nors tokiems sūriams gaminti reikalingos bakterijos mūsų klimato zonoje negali ilgai išgyventi, senoliai buvo labai išradingi: „Jie atsiveždavo sūrio gabaliukų iš svečių kraštų ir užkrėsdavo savo sūrinėse gaminamą produktą egzotiška bakterija. Dvarininkų sūrinėse buvo gaminami kone visi populiariausi Europos šalių sūriai“, – pasakojo kokybiško maisto mėgėja. Dabar ūkininkai reikalingų bakterijų gali užsisakyti internetu, tad tradicija sėkmingai tęsiama. Redita pajuokavo, jog Lietuvos ūkininkų pagaminti sūriai skiriasi tik dydžiu – mūsų šalis, palyginti su Prancūzija ar Italija, yra maža, tad ir sūriai mažesnio „formato“. „Pavyzdžiui, ementalio sūris – subrandintas didelis sūris turi specifines dideles akutes, o mūsų krašte pagamintos nedidelės šio sūrio galvos tokių akučių neturi, nors sūrio kokybė yra tokia pat puiki, kaip ir jo gimtinėje Šveicarijoje“, – tikino Redita.

Parduotuvėje prekiaujama ir lietuvišku midumi, kurį taip pat gamina vietos ūkininkas. Šio gėrimo stiprumas – tik apie dvylika laipsnių, jis gaminamas pagal autentiškas senovines technologijas, o ne taip, kaip buvome įpratinti didžiųjų įmonių, dariusių jį 40 laipsnių stiprumo. „Tai buvo panašiau į trauktinę, tačiau jeigu paskaitytume senuosius lietuvių rankraščius, kunigaikščiai puotų metu patiekalus užgerdavo būtent silpnu midumi, o ne degtinės stiprumo gėrimu“, – šyptelėjo Redita.

Išskirtinis lietuviškas vynas

Verslininkė pasidžiaugė, kad Lietuvoje atgimsta vietinio vyno gamyba. „Roots“ parduotuvėje yra įvairių rūšių šio tauraus gėrimo. Ji ypač didžiuojasi šiaurės šalyse populiariu pienių vynu, kuris gaminamas ne tik Lietuvoje, bet ir Kanadoje, esančioje toje pačioje platumoje kaip ir mūsų šalis. „Mūsų platumai visada buvo būdingas įvairus vaisinis vynas. Tiesiog sovietiniais laikais jis smarkiai sukompromituotas surogatiniu „vaisiuku“. Mes nelyginame vietinio lietuviško vyno su itališku ar prancūzišku vynu, tiesiog siūlome jo paragauti prie lietuviško sūrio ir įvairių pagardų. Lietuviškas vynas puikiai atskleidžia lietuviškų sūrių skonį, mums tai ir idėjinis dalykas“, – aiškino Redita.

Jos parduotuvėje galima įsigyti Kidulių krašto pusiau sauso juodųjų serbentų, vyšnių, aronijų vyno. Prekiauja moteris ir rožiniu vynu su mėtomis. Desertiniam vynui atstovauja saldus pienių ir vyšnių vynas. Pasak R. Vadeikės, po sočių pietų taurė saldaus lietuviško vyno puikiai atstoja desertą. Žinovė siūlo paragauti ir šešių uogų vyno bei labai silpno karališko midaus, kuris yra tik šešių laipsnių stiprumo. „Planuojame pasiūlyti ir daugiau vyno rūšių, kalbiname ir kitus gamintojus. Žinau, kad Lietuvoje yra šeši puikūs vyndariai, po kurio laiko tikiuosi prekiauti ir jų gėrimais“, – žadėjo pašnekovė.

Šeimos verslas

Reditos parduotuvėlėje galima įsigyti ir gana egzotiškų pagardų. Moters teigimu, tai „kažkas daugiau nei paprasta uogienė“. Raudonųjų svogūnų džemas su spanguolėmis ar kriaušės su raudonaisiais pipirais ypač tinka prie mėsos patiekalų, puikiai dera ir su sūriais. Populiariausias pagardas, kurį labiausiai pamėgo pirkėjai, gaminamas iš rabarbarų su apelsinais ir vanile. Lentynose puikuojasi sulos buteliukai, tačiau ji taip pat patobulinta mėta, alijošiumi ar kitais priedais. Sulčių gamintojai tiekia „Roots“ natūralių sulčių, mėsos skyrelyje Redita siūlo vytintos jautienos, avienos, dešrelių. „Kadangi esame prisiekę kokybiško ir sveiko maisto propaguotojai, rūkytų mėsos gaminių nesiūlome. Vytinti yra gerokai sveikesni“, – įsitikinusi jaunoji verslininkė. Prekiauja ji ir viso grūdo duona, kepama pagal senas lietuvių tradicijas.

Reditai parduotuvėje talkina mama Lolita ir jaunas kolega Povilas. Mažylį auginanti moteris daugiausia dėmesio skiria naujo verslo vadybai, mat ir prieš gimstant vaikeliui dirbo šioje srityje. Pasak pašnekovės, šio verslo idėja jai kilo esant motinystės atostogose. Daug keliaujanti ir mėgstanti skanų bei kokybišką maistą moteris nutarė, kad surinkti į vieną vietą išskirtinius įvairių gamintojų produktus yra geras sumanymas. „Eidami į vakarėlį ar kviesdami draugus į svečius dažnai perkame itališką vyną, vytintą kumpį, sūrį. Pamaniau, o kodėl negalima neštis lietuviškų skanėstų? Iki šiol surinkti tokį krepšelį buvo gana sudėtinga – nors produktų yra, ir jie puikūs, jų nebuvo vienoje vietoje, kur užeitum ir išsirinktum viską, ko norisi. Nutariau tai, kas yra geriausio ir kokybiškiausio, sutelkti vienoje vietoje“, – sakė pašnekovė. Jos siūlomus lietuviškus produktus noriai perka užsieniečiai, ieškantys originalių lauktuvių.

Dar vienas Reditos parduotuvės išskirtinumas – degustacijos. Visus jos siūlomų produktų galima čia pat paragauti: užsisakyti degustacinę sūrių ir mėsos lėkštę, taurę vyno ar midaus. Įsitikinęs, kad skonis patinka, pirkėjas drąsiau perka iki šiol nelabai pažintą produktą. „Ragauti reikia, nes kas labai patinka vienam, kitam gali visai netikti. Ne veltui sakoma, kad dėl skonio nesiginčijama – jeigu vienam žmogui patiko aštresnio skonio sūris, kitas gali tiesiog jo nemėgti“, – priminė R. Vadeikė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"