TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Verslą paskatino mamos kavos kvapas

2013 11 23 6:00
Nedidelėje kavos manufaktūroje E.Ryklys pats kavą skrudina, mala ir daro mišinius. Ritos Stankevičiūtės (LŽ) nuotraukos

Nedidelės kavos manufaktūros "Crooked Nose & Coffee Stories" įkūrėjas vilnietis Emanuelis Ryklys apie kavą žino beveik viską. Šio kvapaus verslo jis ėmėsi prieš porą metų. Pašnekovas neslėpė per dieną išgeriantis keturis puodelius kavos, bet sakė, kad niekad nereikia pamiršti saiko.

Šiauliuose gimusio ir augusio E.Ryklio mama savaitgalių rytais virdavo kavą, o jos kvapas pasklisdavo po visą butą. "Ji sakydavo, kad mūsų mieste yra tik viena vieta, kur verda gerą kavą, todėl dažniausiai ją gerdavo namie. Kai atvažiavau į Vilnių, čia taip pat radau tik vieną kavinukę, kurioje tiekiama skani kava. Nevertinu profesionaliai, labiau emociniu aspektu - skani kava, maloni aplinka. Keliaudamas taip pat vis sustodavau puodelio kavos, rinkdavausi, kas man skanu ir patinka. Kai dirbau reklamos agentūrose, būtinai darydavome kavos pertraukėles su bendraminčiais. Agentūroje, kurioje dirbau paskiausiai, irgi buvo kolegų, kurie mėgo kavą, domėjosi jos rūšimis, ruošimo būdais, jaučiau jų palaikymą. Tada kilo mintis pasimokyti, kaip tinkamai gaminti kavą", - prisiminė Emanuelis. Jis prisipažino tuomet pajutęs, kad reklamos srityje daugiau burba, negu jaučia malonumą dirbdamas, todėl sumanė padaryti pauzę. Nutarė ją išnaudoti plėsdamas žinias apie kavą. Taip radosi naujas verslas. Dabar E.Ryklys prekiauja kava, rengia jos degustacijas.

Kaltos ne Kalėdos

Prieš dvejus metus gruodį, prieš pat Kalėdas, E.Ryklys pristatė jau materializuotą verslo idėją - kava ir jos istorijos. Vyriškis sukūrė šešis kavos mišinius - tris vien iš skirtingų kavos rūšių ir tris su prieskoniais. Kavos pupeles pirmiesiems mišiniams skrudino namie, keptuvėje. Pirmieji šimtas pakelių buvo supakuoti per tris paras ir parduoti per keletą valandų. Emanuelis juokėsi prisiminęs, kaip su gyvenimo drauge Jurgita dieną naktį skrudino kavą, kurią tiekėjas vėlavo atvežti, malė ją ir pilstė į specialius maišelius, o jie per keletą valandų buvo išgraibstyti. "Tada manėme, kad čia akivaizdi kalėdinė beprotybė - visiems reikia dovanų, o toks kavos maišelis puikiai tinka. Vėliau supratome, kad šviežiai skrudinta ir malta kava - paklausi prekė ne tik per Kalėdas. Įsigijome skrudintuvą, nes gerą ketinę keptuvę namie tiesiog sudeginome", - šypsodamasis apie verslo pradžią pasakojo kavos entuziastas.

Kavą rekomenduojama plikyti ne verdančiu, o kiek pravėsusiu vandeniu.

Kavos manufaktūra perka po nedidelį kiekį žalių kavos pupelių iš importuotojų, tačiau turi ketinimų ateityje bendrauti tiesiogiai su kavos augintojais. Didžiausias jų perkamas kiekis - pora po 60 kg sveriančių maišų. Kava turi būti šviežia, kai kurias jos rūšis mišiniuose verslininku tapęs reklamos specialistas naudoja labai nedideliais kiekiais. "Crooked Nose & Coffee Stories" galima įsigyti keliose šalyse išaugintos kavos - kolumbietiškos, braziliškos ir meksikietiškos, kuri atstovauja Lotynų Amerikos augintojams, ir Afrikos valstybėse Etiopijoje bei Kenijoje augintų pupelių. Azijos regionui atstovauja Indonezijoje arba Sumatroje auginta kava. "Pats labai domiuosi Afrikos šalių kavos rūšimis ir jas mėgstu, todėl labai tikiuosi, kad jau nuo pavasario galėsime siūlyti platesnį šio žemyno šalyse auginamos kavos spektrą", - vylėsi E.Ryklys.

Kviečia degustuoti

Šviežiai skrudintą kavą E.Ryklys parduoda ne tik savo manufaktūroje, bet ir nedidelį jos kiekį tiekia vienam prekybos tinklui, kurio didžiuosiuose prekybos centruose yra nedidelių vietos gamintojų produkcijai skirtų lentynų. Kartą per mėnesį Emanuelis rengia viešas kavos degustacijas, į kurias galima registruotis iš anksto. Be to, degustaciją įmonės užsako savo darbuotojams. Pašnekovo teigimu, asmeninę degustaciją gali užsisakyti kad ir vienas kavos aistruolis, tačiau skanauti įvairių rūšių kavą su kompanija smagiau, yra su kuo dalytis įspūdžiu.

Vengiantiesiems didelės kofeino koncentracijos patariama kavą filtruoti.

Kavos ruošimo būdų, pasak E.Ryklio, tikrai nemažai. Tai gali būti espreso, filtruota ar tiesiog karštu vandeniu užpilta malta kava puodelyje. Galima kavą pagaminti užpylus maltas pupeles šaltu vandeniu ir palikus stovėti dvylika-keturiolika valandų. "Visi kiti būdai - išvestiniai, kai procese naudojami daugiau negu du pagrindiniai ingredientai - kava ir vanduo. Kapučino kava, latė, kava su pienu ir cukrumi - visa tai skonio reikalas, negaliu žmonėms diktuoti, kad gertų juodą kavą. Galiu tik per degustaciją duoti paragauti įvairių jos rūšių, kad įsitikintų, jog juoda kava yra labai įvairaus skonio. Ji gali būti rūgštesnė, kartesnė ir saldesnė, priklauso nuo rūšies ir mišinio. Mano manymu, cukraus į kavą dedama dėl psichologinių dalykų - ilgą laiką buvome priversti gerti ne pačios geriausios kokybės kavą. Tokia kava paprastai smarkiai skrudinta, todėl kartoka. Kadangi kartumą reikia kaip nors "užgesinti", žmonės kavą saldina, pila pieno, kai kurie net rūgština - deda citrinos", - aiškino verslininkas. Jis įsitikinęs: kava yra unikalus produktas, puikiai pasiduodantis eksperimentams.

Koks kiekis nekenkia

Emanuelis prisipažino per dieną išgeriantis bene keturis puodelius kavos. Tiesa, būna dienų, kai tenkinasi puse puodelio. Daugiausia yra ragavęs penkiolikos skirtingų rūšių kavos per dieną, tačiau tik po truputį jos gurkšnojo per specialią degustaciją. Pašnekovo įsitikinimu, žmogus tiesiog jaučia, kada nori kavos, tada ir verdasi šio kvapaus gėrimo. Apie kavos naudą arba žalą sveikatai verslininkas samprotavo taip: "Kiek esu skaitęs įvairių straipsnių, tyrimų, nuomonės pasiskirsčiusios tolygiai. Vieni teigia, esą kava kenkia, kiti - kad sveika. Bendravau su medikais, jie net po širdies operacijų savo pacientams leidžia gerti kavos. Žinoma, saikingai. Manau, kiekvienas kavos mėgėjas turi vadovautis sveiku protu ir stebėti, kaip organizmas reaguoja į kofeiną. Be to, galima rinktis kavą be kofeino."

Anot E.Ryklio, paprasčiausias būdas pagaminti kavos be kofeino - tiesiog žalias pupeles pamirkyti šaltame vandenyje apie dešimt valandų, tada kavos išskirtas kofeinas ištirpsta. Nupildami vandenį išpilsite ir stimuliatorių. Beje, gerdami puodelyje plikytą kavą, jei nuo jos neatskiriate tirščių, kuo ilgiau šie mirksta, tuo didesnę dozę kofeino gaunate. Vengiantiesiems didelės šio stimuliatoriaus dozės E.Ryklys pataria kavą filtruoti, tuomet suvartos mažiau kofeino.

Verda kavą draugei

Šviežiai skrudinta ir malta kava pakuojama į nedidelius maišelius.

Verslininko širdies draugė Jurgita taip pat prisideda prie kavos manufaktūros verslo, tačiau nėra aktyvi dalyvė. Ji - baldų dizainerė ir konstruktorė, padėjo savo artimui įsikurti naujose patalpose, dalyvauja kai kuriuose Emanuelio rengiamuose renginiuose. "Kai ėmiau gilintis į kavos paslaptis, Jurgita taip pat pradėjo gerti kavą. Iki tol nelabai ją mėgo. Dabar - kitas reikalas, juk mano visa veikla susijusi su šiuo gėrimu. Iki pažinties su drauge taip pat buvau abejingas medžiui, metalui, o dabar jau žvelgiu į juos kitu žvilgsniu, nes Jurgita su šiomis medžiagomis dirba. Tiesa, kavą jai verdu aš, ji ryte gali be jos apsieiti", - šyptelėjo Emanuelis.

Nors pastaruosius porą metų jis visa galva paniręs į verslą, nepamiršo ir kitos savo aistros - muzikos. E.Ryklys turi didelę vinilo plokštelių kolekciją, kartais sėda prie DJ pulto ir leidžia savo mėgstamus įrašus. Plokšteles pašnekovas pradėjo rinkti dirbdamas reklamos agentūrose. Mat jautė, jog darbe trūksta "apčiuopiamumo" - didelę jo darbo kasdienybės dalį sudaro virtualus bendravimas (telefonas, kompiuteris), o dienos ar net savaitės pabaigoje neturi materialios medžiagos, kurią galėtų kitiems parodyti, tačiau pavargsta kaip šuo. "Tada pradėjau pirkti plokšteles. Pirkdamas labai apgalvoju, ar jos tikrai reikia. Tai - kaip knyga. Gali laikyti ją rankose, iki šiol man plokštelė yra vienas maloniausių muzikos formatų. Ir dabar kartais kur nors išlendu, pasukioju plokšteles, tačiau pernelyg neteikiu reikšmės šiam užsiėmimui. Tai - tiesiog pomėgis", - sakė E.Ryklys.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"