TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Verslininką užbūrė kavos aromatas

2015 05 16 6:00
Kavos verslo idėją Gražvydas Vilčinskas pradėjo brandinti 2005 metais. Alinos Ožič (LŽ) nuotraukos

Verslininkas Gražvydas Vilčinskas žengė dar vieną žingsnį link jau anksčiau juokais išsakytos minties kada nors Lietuvoje įkurti kavos imperiją. Dešimtmetį dirbęs Kaune jis visai neseniai šviežios kavos kvapą paskleidė ir Vilniuje atidarytoje "Green Cafe" tinklo kavinėje, kur galima paskanauti 26 rūšių kavos.

Jau gerą dešimtmetį įvairių rūšių kavos lietuviams siūlantis verslininkas jau įsitikino, kad lietuviai yra tikri kavos gurmanai, visai neatsilieka nuo italų, o kartais gal net ir juos savo išrankumu lenkia. "Tai – sena istorija, - sako G.Vilčinskas. – Anuomet, sovietų laikais, kavos Lietuvoje, žinoma, trūko, tačiau ta, kurios žmonės gaudavo, buvo itin geros kokybės – iš Indijos atkeliavusi arabika. Mano tėvai tada, prisimenu, pirkdavo tokią kavą trijų kilogramų maišeliais. Šviežiai maltos tėvų geriamos kavos kvapas mane žavėjo nuo vaikystės. Suaugęs pajutau, kad geros kavos banga pagaliau atkeliauja į Lietuvą, man atrodė, jog žinau, kaip tokį verslą kurti, įžvelgiau perspektyvą ir man buvo be galo įdomu. Kava turi daugybę poskonių, beveik dvigubai daugiau nei vynas, užtat rasti aukso vidurį, tinkamą visiems, be galo sunku. Dirbdami šioje srityje pastebėjome, kad lietuviai, kaip ir tikrieji kavos žinovai bei ekspertai, vertina geriausią rūgštaus, kartaus ir saldaus skonio balansą.“

Brazilijos kavos plantacijose auginama specialiai Lietuvos rinkai skirta kava.

Išskirtiniai pasiūlymai

Verslo idėją G. Vilčinskas pradėjo brandinti 2005-aisiais, o po metų įkūrė interneto parduotuvę "Kavos bankas". "Atėję į rinką mes pasiūlėme paslaugą, kurios iki tol nebuvo. Pradėdavome skrudinti kavą tik tuomet, kai gaudavome užsakymą, o tai reiškė, kad klientas gaus šviežią produktą“, – apie pirmuosius verslo žingsnius kalbėjo verslininkas.

Pradėjęs verslą iš pradžių su šeima trejus metus patys skrudino kavos pupeles, nepatikėdami šio atsakingo darbo kitiems. "Turėjau aiškią viziją, kad mums pavyks. Labai norėjome pasiūlyti lietuviams puikios, kokybiškos kavos patrauklesne kaina, nei tuo metu buvo galima gauti šalyje", – tikslus vardijo verslininkas. Plėsdamas kavos verslą Gražvydas Kaune pasistatė 1000 kv. m. kavos fabrikėlį ir užsisakė didelį kompiuterizuotą kavos skrudinimo aparatą iš Vokietijos, tikėdamasis padidinti verslo našumą apie keturis kartus. Kiek vėliau verslininkas sumanė mobiliąją kavos parduotuvę "Kavos karieta" ir kavos bankomatą, o prieš metus, gegužę, Kaune atidarė pirmąją "Green Cafe" kavinę, joje galima paragauti kavos, išvirtos iš 26 rūšių kavos pupelių.

Indija, Zimbabvė, Kenija - iš šių šalių į mūsų kraštą atkeliauja geriausia kava.

Sava plantacija Brazilijoje

Kavą nuo seno pamėgęs verslininkas tikino ja nepiktnaudžiaujantis, tačiau ryto be kavos neįsivaizduoja. Mėgsta ją gerti vienas, o kartais jos puodelį nusineša į oranžeriją, kurioje jau keletą metų augina kavamedį. Šiais metais jis pražydo ir sunokino pirmąsias raudonas uogas.

Raudonos, geltonos ir oranžinės spalvos uogomis du kartus per metus pasipuošia ir kavamedžiai Brazilijoje. Netoli San Paulo, "O'coffee Brazilian Estates" ūkyje, G. Vilčinskas nuomoja 100 ha plantaciją, joje auginamos Mundo Novo kavos pupelės, skirtos tik Lietuvai.

"Kavą augina, prižiūri ir derlių nuima vietinis brazilas, iš kurio nuomojamės minėtą plantaciją. Bendras jo turimos teritorijos plotas – net 3000 hektarų. Su juo esame susibičiuliavę, bet kada galime nuvykti, pagyventi, palaistyti savo kavos medelius", – prisipažino G. Vilčinskas.

Verslininkas neslėpė nuolat besistengiantis tobulėti, ieškoti naujo asortimento. "Naujų kavos rūšių ieškome visą laiką. Stengiamės papildyti asortimentą bent viena rūšimi per metus. Keliaujame, ragaujame, bandome rasti, kas tiktų Lietuvos kavos mėgėjui", – pasakojo verslininkas. Pasak jo, konkuruoti su prekybos tinkluose parduodama populiarių prekės ženklų kava kaip tik ir padeda jo tiekiamos kavos išskirtinumas ir puiki kokybė.

Tai ne riešutai, tai mažai kam matyti žali kavos vaisiai ir neskrudintos pupelės.

Gerti neskubant

Daugelį metų dirbęs tik gimtajame Kaune, o paskui atidaręs "Green Cafe" tinklo parduotuvę Vilniuje kavos aistruolis įsitikino, kad gyvenimo tempas sostinėje daug spartesnis. Verslininko manymu, popierinis puodelis rankoje – tai ir mados reikalas, bet Gražvydas siūlo stabtelėti, prisėsti, pasimėgauti kava iš keraminio ar porcelianinio puodelio, pažvelgti draugui į akis, bendrauti neskubant. Per dešimtmetį sukauptomis žiniomis apie kavą verslininkas noriai dalijasi su kitais. Kaune jo įsteigtame Kavos institute skaitomos paskaitos, ragaujama kava, pasakojama, kaip ją skaniausiai paruošti. Nauja verslininko idėja – kavos skonių kolekcija, kurią galima kaupti ir naujojoje "Green Cafe" kavinėje Vilniuje.

Verslininkas pasakojo, jog mintis kavinių tinklą pavadinti "Green Café" šovė į galvą lankant kitas kavinukes. "Vis kas nors nepatikdavo. Atrodė, kad šis tas nukopijuota nuo pasaulyje pirmaujančių kavinių tinklų, nieko originalaus. Kadangi tiekėme pačių skrudintą kavą į daugelį tinklų, stebėjome vartotojus, ko jie pageidauja, kaip elgiasi. Mąstydami apie savas kavinukes jautėme, kad darydami tą patį, ką jau daro dauguma kavinių, tarp jų prapulsime. Tuo metu jau darėme bandymus Kavos instituto laboratorijoje, kaip ruošti neskrudintos žaliosios kavos gėrimą. Norėjome išskirtinumo, tad kavinėse ruošiame žaliąją kavą, perpratome net dešimt įvairių kavos ruošimo būdų iš 26 rūšių kavos. Kavą verdame be jokių sirupų, nes ji pati turi iki tūkstančio įvairaus skonio ir aromato atspalvių. Mes labiau orientuojamės į kavos gėrimo ritualą, o ne į vartojimą. Juk turėjome sukurti tokių kavinių, dėl kurių žmonės pasiryžtų nueiti net keletą kilometrų“, – pabrėžė verslininkas, kaip svarbu pelnyti klientų prielankumą.

Iš beveik trijų dešimčių rūšių kavos didžiausiems šio gėrimo garbintojams, nešykštintiems už savo pomėgį brangiai susimokėti, Gražvydas siūlo ir "Indonesia Luwak" kavos. Ši laikoma brangiausia pasaulyje, jos "gamyboje" dalyvauja ir voverinių šeimos gyvūnėlis luvakas, o pupelės rankomis apdorojamos kaimeliuose. Pasak G. Vilčinsko, tokios kavos nuperkama labai nedaug, tačiau bent kartą gyvenime jos paragauti vertėtų kiekvienam. "Turiu pažįstamų, kurie nusiperka vos penkiasdešimt gramų šios kavos, išsiverda puodelį kitą sau ir artimiesiems kokį išskirtinį savaitgalį, - pasakojo kaunietis. - Pripažįstu, kad yra daugybė skanesnės kavos rūšių, kurios nėra ir tokios brangios, todėl rasti savo mėgstamiausią gali kiekvienas."

Su žmona du sūnus auginantis verslininkas sakė, kad nuolat ieškodamas naujų kavos rūšių ir ragaudamas įvairiai paruoštą šį gėrimą vis dar negali apsispręsti, kuri kavos rūšis jam labiausiai patinka. Anot pašnekovo, kokią kavą virsis ryte, priklauso nuo nuotaikos ir namie turimos kavos pupelių rūšies. Dažniausiai geria kavos aparato išvirtą kavą, bet nevengia ir tiesiog šviežiai sumaltos užplikyti karštu vandeniu keraminiame puodelyje. Gražvydas išdavė paslaptį, kad būtent taip kavos ekspertai ragauja kavą per įvairius konkursus - ką tik sumaltas šviežiai skrudintas kavos pupeles tiesiog užpliko karštu, bet neverdančiu vandeniu ir mėgaujasi jos aromatu.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"