TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Verslo ašis - obuolys

2014 03 29 6:00
Frankofilu ir sidro mėgėju save laikantis M.Urbonas tiksi atgaivinti geriausias lietuviško sidro gamybos tradicijas. Oresto Gurevičiaus (LŽ) nuotrauka

Viskas iš obuolių - toks Manto Urbono, sidrinės "Sarkozy" savininko, verslo šūkis. Frankofilu save vadinantį lietuvį užbūrė Normandijoje (Prancūzija) ragauto sidro skonis. Šį obuolių gėrimą bei daugybę kitų obuolių gaminių jis siūlo ir tautiečiams.

"Su draugais patys gaminome sidrą, tačiau oficialaus "Sarkozy" sidro dar neturime, nes įstatymų bazė mums neleidžia to daryti. Gaminome jį tiesiog sau, be jokios specialios receptūros - kiek obuolių ant medžio kabėjo, tiek išspaudėme sulčių ir jas parauginome. Juk kas yra sidras - vulgariai sakant, tai prarūgusios obuolių sultys", - sakė pagal populiarų Johno Irvingo romaną "Sidro namų taisyklės" sidro namais pramintos "Sarkozy" užeigos šeimininkas.

Atradimas Normandijoje

Prieš keletą metų su bičiuliais keliaudamas po Prancūzijos Normandijos regioną, kaip pasakojo M.Urbonas, pirmą kartą paragavęs namudinio, vietos ūkininkų pagaminto sidro ir kalvadoso. Kulinariniu Normandijos paveldu pripažinti gėrimai lietuvių skoniui pasirodė puikūs, tad visą kelionę jais mėgavosi. "Supratau, kad tai - įdomu, neragauta. Sidras yra gana lengvas gėrimas, jis neapsvaigina kaip vynas ir neapsunkina kaip alus. Inteligentiškas gėrimas, taurę jo išgėręs lieki žvalus", - gyrė pamėgtą gėrimą Mantas.

Prieš daugiau kaip dvejus metus jis metė iki tol dirbtus darbus ir ėmėsi savo sidro namų kūrimo. Darbas rinkodaros srityje, renginių organizavimas, meno prodiusavimas ir kultūrinių renginių vadyba, - visa tai, kuo iki tol užsiėmė, labai pravertė ir pradedant savo verslą. Dešimtį metų dirbęs samdomu darbuotoju M.Urbonas prisipažino visada puoselėjęs svajonę dirbti sau. Dviese su broliu jiedu nėrė į savo šeiminio verslo sūkurį, o šiandien jau džiaugiasi puikiais jo rezultatais. Broliai Urbonai turi gerus ryšius su Normandijos regiono ūkininkais, gaminančiais pagarsėjusį visame pasaulyje savo kokybe sidrą ir kalvadosą. "Nors jau trečius metus siūlome lankytojams tik iš obuolių gamintų gėrimų, vis dar užeina žmonių, kurie prie baro paprašo taurės baltojo ar raudonojo vyno. O neseniai obuolių pyragu apdovanojome lankytoją, kuris iš barmeno reikalavo džino su toniku kokteilio. Tai buvo pats keisčiausias užsakymas per metus, todėl vertas prizo. Nėra pas mus tokių gėrimų, nors jeigu žmogus labai prašo, galime sulakstyti ir atnešti iš kitur jam porą bokalų alaus", - šmaikštavo Mantas.

"Stiklinė obuolių sulčių padeda atgauti fizines jėgas", - įsitikinęs Mantas. / "Sarkozy" tinklapio nuotrauka

Lietuviai - normandams

Sidro namuose visada rasite lietuviško obuolių sūrio. Jį broliai, važiuodami pas savo tiekėjus ūkininkus į Normandiją, būtinai veža lauktuvių. Šmaikštavo, kad prancūzai žiopčioja iš nuostabos jo paragavę, nesupranta, kaip tokį skanėstą galima pagaminti. Pasak Manto, mums įprastas produktas nuostabą ir susižavėjimą kelia net artimiausiems kaimynams - latviams, kurie užklysta į "Sarkozy". Užeigoje rasite ir obuolių traškučių, obuolių sulčių su cinamonais arba be jų, obuolių pyrago, obuolienės, sumuštinių su obuoliais bei obuolių čatnio (garnyras, plačiai naudojamas indiškoje virtuvėje, paduodamas kaip pagardas prie kitų patiekalų arba kaip valgis po pagrindinių patiekalų prieš desertą). Be sidro ir kalvadoso, čia galima įsigyti tikro obuolių sidro acto. Mantas juokėsi, kad tik iš sumuštinių su jautiena receptūros išbraukė obuolius, nes jie šiam patiekalui nelabai tinka.

Broliai sakė, jog rinkdami pavadinimą savo užeiga norėję, kad būtų įsimenantis ir šiek kiek dvelkiantis prancūzišku sarkazmu. "Kita vertus, mes save laikome ne tik sidrine, bet ir savotišku frankofilų klubu. Skaitome Albert'ą Camus, pas mus galima nusipirkti jo knygų. Šiemet švęsime rašytojo Romaino Gary šimto metų jubiliejų. Aktorius Darius Meškauskas pas mus skaitys jo knygų ištraukų. Jų taip pat mūsų užeigoje galima įsigyti. Beje, ir Nicolas Sarkozy žmonos Carlos Bruni muzika pas mus taip pat skamba", - su šypsena vardijo prancūziškos užeigos dvasią puoselėjantis M.Urbonas.

Obuolių sūris N.Sarkozy

Mantas pasakojo, kad rudenį į lietuvišką sidrinę užsukęs garsios pasaulyje prancūzų lauko reklamos kompanijos "JCDecaux" vadovas, kuris asmeniškai pažįstamas su buvusiu Prancūzijos prezidentu N.Sarkozy, ne tik įsiamžino nuotraukoje prie Lietuvoje aptiktos sidro užeigos, pavadintos buvusio prezidento pavarde, bet ir paprašė kokio nors suvenyro, kurį galėtų perduoti šiam Prancūzijos politikui. Mantas greitai papuošė vieną sidro butelį ir įdėjo į dovanų krepšelį dar ir lietuvišką obuolių sūrį. "Prieš porą savaičių iš "JCDecaux" filialo Lietuvoje vadovės sužinojome, kad juodu tikrai buvo susitikę, N.Sarkozy gavo dovaną ir valgė mūsų lietuvišką obuolių sūrį. Gyrė, kad skanus", - džiaugėsi M.Urbonas.

Dar vienas pasididžiavimą Mantui keliantis dalykas - bičiulio dovanotas prieš kelis dešimtmečius Lietuvoje gaminto kalvadoso butelis, kuris saugomas užeigos pagalbinėse patalpose ir eiliniam lankytojui nematomas. "Visiškas antikvaras, jau gerokai išsibezdėjęs gėrimas, bet kaip praeities artefaktas - labai brangus. Lietuvišką kalvadosą dar gerai mena vyresnės kartos žmonės, dabar jo nebegamina", - sakė sidrinės šeimininkas.

Atgaivinti tradicijas

Pasak M.Urbono, tarpukario Lietuvoje buvo gaminamas puikus obuolių sidras. Dabar šios smetoninės tradicijos jau nunykusios ir kokybiško gėrimo nebėra. Didžiųjų alaus daryklų siūlomi įvairūs surogatiniai šio natūralaus gėrimo pakaitalai negali lygintis su kadaise gamintu. "Mes turime puikių obuolių, iš jų galima gaminti tikrai gerą produktą. Štai Latvijoje ūkininkams jau leidžiama gaminti naminį sidrą ir jį pardavinėti. Lietuvoje kol kas to nėra, o reikalavimai gamintojui keliami nerealūs - reikia turėti dešimtis tūkstančių kainuojančias kokybės kontrolės "laboratorijas", o mažas ūkis tokių išlaidų sau leisti tikrai negali", - apgailestavo Mantas.

Savo užeigoje broliai Urbonai kuria prancūzišką atmosferą. / "Sarkozy" tinklapio nuotrauka

Pasak jo, Normandijoje patentuotas ir obuolių brendžio - kalvadoso - pavadinimas, tik tame regione pagamintas gėrimas gali būti vadinamas šiuo vardu. O puikų sidrą gamina anglai ir ispanai, nes šio gėrimo pavadinimas nėra patentuotas, jį gali gaminti bet kurios šalies obuolių ūkiai. M.Urbonas šmaikštavo, kad nelaiko savęs "sidrininku fundamentalistu" - progai pasitaikius mielai skanauja vyno ar alaus. Iki susipažindamas su kalvadosu mėgo pasivaišinti taurele viskio, tačiau kalvadosas jam dabar mielesnis, kai nori ko nors gurkštelėti iš stipriųjų gėrimų. "Obuolių sultys - nuolat mano dienos racione, - šyptelėjo užeigos šeimininkas. - Nors bariukas ir mažiukas, suktis ir dirbti čia reikia daug. Fizines jėgas padeda atgauti stiklinė obuolių sulčių."

Sidrinėje pagalbos Mantas sulaukia iš savo gyvenimo draugės, nuolat samdo ir keletą jaunų žmonių dirbti barmenais. Savo lankytojus jis buria į "obuolių mylėtojų" draugiją - rengia diskusijas apie sidrą, kviečiasi svečių, šie pasidalija savo patirtimi šio obuolių gėrimo gamyboje. Planuoja ateityje suburti savotišką obuolių kultūros tradicijas puoselėjančią bendruomenę, ilgainiui gal net siūlyti valdžios ūkinėms struktūroms gaivinti buvusias Lietuvos maisto kultūros paveldo tradicijas, prikelti iš užmaršties kadaise savo skoniu ir kokybe garsėjusio lietuviško sidro gamybos tradicijas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"