TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Viešbučio vadovė: reikia mokėti uždaryti duris

2014 09 20 6:00
Išlavintu skoniu ir kvapu pasižyminčiai Monikai von Grotthuss jos viešbutis asocijuojasi su prabanga. Alinos Ožič (LŽ) nuotraukos

Monika von Grotthuss, viena sostinės viešbučio „Grotthuss“ vadovių, Šveicarijoje viešbučių vadybos studijas baigė aukso medaliu, dirbo prestižiniame „Mandarin Oriental Hyde Park“ viešbutyje Didžiojoje Britanijoje, tačiau grįžo į Lietuvą. Po pasaulį išsibarsčiusios giminės atstovė su bajorų kraujo turinčia mama Edita dviese sukasi Vilniaus senamiestyje ir versle, kuriame reikia skonio, bendravimo bei nuvokimo apie visas tautas.

Klajoklių giminė

Monikos šeimos istorija prasideda nuo Livonijos ordino riterio, kuris XV amžiuje atjojo į Lietuvos teritoriją. Iš bajorų šeimos kilusi mergina tikino, kad visuomet gilinosi į šią istoriją, kuri vaikystėje buvo skaitoma kaip pasaka prieš miegą. Šiandien ši yra didelė jos asmenybės dalis ir profesinis pagrindas, nes, kaip sako Monika, bet koks verslas visąlaik pasakoja istoriją.

Į Šveicariją studijuoti važiavo ir Monikos mama Edita, kuri vėliau gyveno Vokietijoje, o po daugelio metų grįžo į Lietuvą. Monika į Vokietija išvyko būdama ketverių, vėliau dešimtmetį gyveno tėvynėje, baigė mokyklą Vilniuje ir įstojo į ekonomiką Kelno universitete. Antrą bakalaurą ji pasirinko specializuotoje viešbučių verslo mokykloje Šveicarijoje.

Grotthussai išsibarstę po visą pasaulį, Europoje – Švediją, Norvegiją, Prancūziją, didelis centras yra Vokietijoje, kur toliau tiriama šios giminės istorija. Tačiau kas ketverius metus visi susirenka į šeimos susitikimus. „Kaskart atsiranda naujų veidų. Mes Lietuvoje esame tik viena maža didelės giminės atšaka, - sakė Monika. – Kartą į Vilnių atvykę Grotthussai nustebo pamatę viešbutį su savo pavarde. Tuomet sužinojo, kad egzistuoja mus vienijanti asociacija, kad visi renkamės, pasakojame istorijas, mokome iš jų vaikus, siunčiame vieni kitiems atvirukus.“

Kiekvienoje šalyje, kurioje gyvena Grotthussai, jie turi ir ją atitinkančius vardus. Tačiau Monikos prosenelė, jos giminės neturėjo lietuviškų vardų - iš tiesų nei Monika, nei Edita nėra ypač lietuviški. Ar dėl to apie pašnekovę dažniau pagalvojama kaip užsienietę? „Tenka susidurti su tokiomis situacijomis. Pastaruosius dešimt metų negyvenau Lietuvoje, tad nesu labai lietuviška. Kokia esu? Europietiška, - šyptelėjo ji ir pridūrė, kad mentalitetas visuomet skyrėsi nuo lietuviškojo. – Mūsų šeima augo ir gimė čia, bet buvome kitokie – kelionių išsiilgę, smalsūs inteligentai, kuriuos traukia svetur patirti, išmokti daugiau.“

Sėkmės mokykla

M. von Grotthuss, paklausta, ar pati norėtų visąlaik gyventi viešbutyje, šyptelėjo – reikia mokėti išeiti ir uždaryti duris. Tačiau vaikystėje jai teko važinėti ir po tuos pačius viešbučius, ir po Šveicarijos kalnus. „Šveicarija labai įvairi – ir itališka, ir prancūziška, ir vokiška. Man tai tinkanti ir maloni šalis. Šveicarai yra unikalūs, nes užsiima savo konservacija – bando išsaugoti savitumą, yra uždari ir nori tokie likti“, - užsiminė Monika. Tačiau jos vaikystė Lietuvoje nesiskyrė nuo vaikystės svetur. Kaip sako pašnekovė, ji buvusi laimingas vaikas, ir galbūt tai yra sėkmės dalis.

Monika nebuvo apsisprendusi sekti mamos, kuri vadovauja „Grotthuss Hotel“, pėdomis. „Mama iki mano mokyklos baigimo bandė įtikinti, kad turėčiau užsiimti šiuo verslu, o tėtis siūlė sukti į teisę, nes aš – teisybės ieškotoja. Bet mane traukė skaičiai“, - pasakojo mergina. Tačiau pasimokiusi ekonomikos suvokė, kad jai artima platesnė sritis, o mažame viešbutyje ji atsakinga už viską, kas su juo susiję, iki smulkiausios detalės: vadovauja restoranui, maisto ruošai, vynų tiekimui, renginių organizavimui, svečių priėmimui.

„Kas yra sėkmingas verslininkas – tas, kuris daug metų turėjo pelningą įmonę, tačiau galiausiai ji bankrutavo? Tas, kuris užsidirbo milijoną? Tas, kuris verslą perduoda iš kartos į kartą? – retoriškai svarstė Monika. – Būsiu sėkminga, kai prie šio verslo dar pridėsiu savo idėją... susijusią su gastronomija arba viešbučių mokykla.“

Paradoksalu, tačiau „grotthuss“ senąja vokiečių kalba reiškia didelį namą. „Į jį įdėjome daug savęs, visada čia esame, ir svečiai pas mus atvažiuoja kaip į didelį namą, didelę šeimą“, - teigė Monika.

Skonio meistrė

Monika „Grotthuss“ dirba nuo tada, kai buvo keturiolikos. Pradėjo kaip padavėja, tvarkydavo kambarius – perėjo visas karjeros stadijas, tad šeimos verslas pranašumų jai nesuteikė tiek daug, kiek būtų galima įsivaizduoti. Bendrauti linkusiai viešbučio vadovei jos darbas – prie širdies. Ji nesėdi kabinete, atvykus svečiams juos priima, pataria, ką aplankyti, ir moka susikalbėti su įvairių kultūrų atstovais.

Sunkiausia tai, kad viešbutis dirba visą parą, septynias dienas per savaitę, per visas šventes – iš darbo tarsi nė neišeini. Kita problema – nuolatinė darbuotojų kaita, kai juos tenka vis iš naujo mokyti. „Reikia atsargiai planuoti laisvą laiką, nes bet kuriuo metu gali tekti bėgti atgal spręsti kokios nors problemos. Būna, skambina iš virtuvės ir klausia, ką daryti, nes pusryčiams trūksta kavos. Dėl bet kokios problemos darbuotojai man gali skambinti net ir ketvirtą valandą ryto, kad tik tos kavos per pusryčius netrūktų“, - juokėsi pašnekovė.

Nors ji dirbo aukštos klasės viešbutyje pačiame Londono centre, nusprendė grįžti namo. „Hestonas Blumenthalis mane labai daug išmokė apie skonį, kaip galima daryti kitaip ir visa tai pasiekti pačiam. O, kai „Sketch“ restorano šefas Pierre'as Gagnaire'as, sumanęs unikalų virtuvės ir meno konceptą, tave pagiria, tampi motyvuotas visiems metams. Iš tokių žvaigždžių išmokę turime grįžti ir tai perduoti čia. Verslą plėtoti Lietuvoje yra kur kas paprasčiau“, - įsitikinusi Monika. Ji – ne tik išranki maistui, bet ir turi jautrią uoslę, gali užuosti daug kvapų.

M. von Grotthuss sutinka, kad viešbučių verslas visuomet asocijuojasi su prabanga ir sėkme. „Yra įvairių lygių viešbučių, - aiškino ji. – Vienuose rengiamos konferencijos, kituose spindi prabanga, tik reikia mokėti ją pateikti skoningai ir išlaikyti – daiktai greitai dėvisi, o kartais, pakeitęs vos vieną detalę, pakeiti visą atmosferą.“

Sieja tradicijos

M. von Grotthuss proproprosenelis Theodoras von Grotthussas buvo pirmasis Lietuvos fizikochemikas. Jo vardu įsteigtas fondas, iš kurio kasmet skiriama stipendija pasižymėjusiam jaunuoliui, studijuojančiam chemijos dalykus, kas penkeri metai – premija ir atminimo medalis mokslininkams, tyrinėjantiems T. von Grotthusso veiklą.

Viešbutis taip pat tampa šeimos tradicija, ir Monika tai itin vertina: „Tradicijos mus susieja dar labiau. Net artimiausia mano šeima išsibarsčiusi po visą pasaulį, tik dėl išlikusių tradicijų matomės per Velykas, Kalėdas, gimtadienius – ir ridename margučius, ir kepame sausainius, ir grybaujame, o vėliau savo grybus džioviname. Tik tai mus išlaiko.“

Dar jauna mergina savo gyvenimo filosofijos neatrado ir kvatojosi sužinojusi, kad atrodo labai rimta. „Jauna, bet rimta? Ne, savęs tokia nelaikau. Bet jei paklausite mamos, ji pasakys, kad visada tokia buvau“, - nusijuokė ji.

Monika Lietuvoje dar tik pusę metų, bet savo pasirinkimu grįžti didžiuojasi. „Spėjau įsidirbti, žmonės pradeda sieti viešbutį su mano vardu, ne tik mamos. Spėjau įsigyventi į Lietuvą, nors man atrodė, jog tai bus sunku. Grįžti į dalį savo gyvenimo, bet esi naujas, kitoks žmogus“, - sakė Monika. Ji daug mokosi iš mamos, nes ateityje perims šeimos verslą.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"