TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Virtuvė įtraukė verslo vadybininką

2016 06 11 6:00
Geriausias šių metų Lietuvos jaunasis virėjas Ignas Višinskas trejus metus dirba restorano "Time" virtuvėje. Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Geriausio jaunojo Lietuvos virėjo titulą pelnęs Ignas Višinskas į profesionalią restorano virtuvę pakliuvo beveik atsitiktinai – mėgstančiam gaminti Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) verslo vadybos studentui bičiulė prieš trejus metus pasiūlė pabandyti padirbėti restorano „Time“ virėjų komandoje. Pasiūlymas buvo lemtingas – kulinarija tapo ir januolio gyvenimo būdu, ir darbu.

Dvidešimt penkerių geriausias 2016 metų Lietuvos jaunasis virėjas Ignas atviras: jokių specialių teorinių kulinarijos mokslų jis nebaigė, maisto gamybos paslapčių mokėsi praktiškai, t. y. tiesiai iš vyresnių kolegų. Šią savaitę Ignas grįžo iš kelionės po Italiją ir vėl stojo prie puodų restorane, kur ir buvo jo karjeros pradžia.

Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas Ignas konkurso ringe./Organizatorių nuotraukos

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos rengiamame čempionate Ignas žemoje temperatūroje gamino jautienos nugarinę su plonai pjaustytų konvektoriuje keptų ropių sluoksniuočiu, rūkytų ropių tyre bei raudonojo vyno padažu, o desertui virėjas patiekė šokoladinį pyragą su apelsinų granita ir apelsinų puta.

Aistra prasiveržė Vilniuje

Ignas prisipažino, kad pradėjo gaminti, eksperimentuoti su produktais, kai iš gimtosios Šilutės atvyko studijuoti į Vilnių: norėjo įdomiau ir skaniau pagaminti sau bei draugams patiekalų iš studentams įperkamų produktų. „Kai po konkurso žurnalistai ėmė klausinėti, kada pradėjau gaminti, jiems atsakydavau, kad studentaudamas. Tačiau neseniai mama man priminė, kad ir vaikystėje, būdamas kokių dvylikos metų, jau bandydavau eksperimentuoti namų virtuvėje. Tačiau tikroji aistra maistui iš tiesų prasiveržė jau Vilniuje, studijuojant VGTU“, – sakė pašnekovas.

Igno pagamintas desertas taip pat padėjo pelnyti titulą.

Iš Šilutės kilęs virėjas pasakojo, kad baigęs mokyklą nelabai įsivaizdavo, kuo iš tiesų norėtų užsiimti, paprasčiausiai norėjo studijuoti Vilniuje. O ir studijų kryptį rinkosi aklai – VGTU pradėjo mokytis verslo vadybos. „Nejaučiau didžiulio noro mokytis būtent šios specialybės, bet pradėjęs mokslus norėjau baigti. Tačiau studijuodamas nuolat ką nors gamindavau sau ir draugams, o jie visi vienu balsu tvirtino, esą mokausi ne tos specialybės, turėčiau mokytis kulinarijos“, – atvirai kalbėjo vaikinas.

Konkurso komisijai patiektas Igno pagamintos jautienos patiekalas.

Lemtingas pasiūlymas

Ignas juokėsi, jog bičiulė Rūta dabar jau primygtinai reikalauja, kad sėkmės užkluptas virėjas visiems prisipažintų, jog būtent ji atvedė jį į restorano „Time“ virtuvę. Mergina jame dirbo padavėja. Sužinojusi, kad virtuvės šefų komanda ieško darbuotojo, pasiūlė bičiuliui pabandyti. „Tai buvo netikėtas pasiūlymas. Nors jau ir anksčiau kartkartėmis užklysdavo mintis, kad baigęs verslo vadybos studijas galbūt galėčiau pradėti mokytis kulinarijos. Tačiau įvykiai susiklostė taip, kad pradėjęs dirbti restorano virtuvėje turėjau galimybę mokytis praktiškai. Taip kulinarija iš pomėgio virto mano mokykla, darbu ir gyvenimo būdu“, – pabrėžė Ignas.

Tituluotas jaunasis virėjas dabar ypač dėkingas vyresniems kolegoms, kurie jį – naujoką – mokė, globojo ir juo pasitikėjo. Visų kulinarijos subtilybių jaunuolis mokėsi iš šalia dirbančių vyresnių profesionalų: darė viską, ką šie jam pavesdavo. Dabar restorano virtuvėje Ignas dirba su karštaisiais patiekalais ir garnyrais. Jam ypač įdomu gaminti daržovių patiekalus: iš paprasčiausių daržovių jis stengiasi pagaminti skanių, įdomių garnyrų, derančių prie mėsos, žuvų ar egzotiškesnių patiekalų. „Žinau, kad dar nemoku gerai gaminti desertų – ši sritis mano dar netyrinėta. Tačiau žiūriu į tai kaip į iššūkį. Ir konkurso metu, kai teko gaminti desertą, buvo be galo įdomu. Tąkart supratau, kad noriu kuo daugiau sužinoti apie saldžiųjų patiekalų gaminimą. Nenoriu sustoti, noriu tobulėti ir mokytis“, – prisipažino geriausias 2016 metų jaunasis virėjas.

Geriausias 2016 metų Lietuvos jaunasis virėjas - apdovanojimo akimirka.

Jis pasakojo, kad restorano virtuvėje turi eksperimento laisvę – sugalvojęs ir pagaminęs, tarkime, daržovių sluoksniuotį, patiekia jį kaip garnyrą prie mėsos patiekalų. Igno teigimu, kurti patiekalų receptus jam padeda tiek vaizduotė, tiek gausi kulinarinė literatūra, o ir iš kitų virėjų pagamintų patiekalų jaunasis kulinaras semiasi įkvėpimo, idėjų, subtilių detalių. „Mėgstu improvizuoti. Tad turėdamas konkretų produktą galvoje susidėlioju preliminarų planą, ką ir kaip gaminsiu. Naudojuosi ir kitų virėjų įdirbiu, ir savo fantazija bei kol kas nedidele patirtimi. Dažniausiai man pavyksta pagaminti ką nors skanaus“, – džiaugėsi Ignas.

Tradiciniai šeimos cepelinai

Į gimtąją Šilutę aplankyti ten gyvenančios šeimos Ignas sakė dabar ištrūkstantis gana retai. Pastarąjį kartą lankėsi per Velykas. Tačiau kiekvieną rudenį vaikinas grįžta namo į tradicinį giminės cepelinų balių. Visa šeima kartu skuta bulves, jas tarkuoja, ruošia įdarą ir verda didelį puodą šio lietuviško patiekalo – draugiškai sulipdo iki devyniasdešimties tradicinių didžkukulių. Pasak Igno, jo artimoje aplinkoje skaniai gamina visi: ir mama, ir tėtis, ir sesuo, ir kiti giminaičiai. „Kai grįžtu į tėviškę, šeimyna reikalauja, kad aš gaminčiau, – juokėsi vaikinas. – Kai pradėjau dirbti restorano virtuvėje, vis girdžiu prašymų: gamink tu, mes taip nemokame. Močiutė, žiūrėdama, kaip pjaustau svogūną, tik gūžčioja pečiais ir kartoja – aš taip nemoku. Bet nors ir kitaip pjaustydama, pagamina labai skanių valgių. Mane užaugino jos skanus maistas.“

Ignui (antras iš dešinės) teko susirungti su kitais talentingais Lietuvos jaunaisiais virėjais.

Įtraukė ir seserį

Šeimai Ignas dažniausiai gamina įvairias salotas. Velykoms patiekė antienos vyniotinį, jį giminaičiai puikiai įvertino. Tačiau kulinaras prisipažino, kad labai įmantrių patiekalų namiškiams neruošia, stengiasi patiekti tai, ką jie mėgsta, o ne fantazijos įkvėptus patiekalus.

Neseniai brolio pėdomis pasekė ir Igno sesuo – mergina pradėjo dirbti sumuštinių baro virtuvėje. Kaip sakė jaunasis kulinaras, metais vyresnė sesuo kurį laiką dirbo tame bare vadybininke, bet nutarė išmėginti savo jėgas virtuvėje. „Taip abu su sese atsidūrėme viešojo maitinimo įstaigos virtuvėje“, – šmaikštavo Ignas. Sostinėje brolis su seserimi kartu nuomoja būstą.

Virėjas prisipažino, kad grįžęs iš darbo namie neskuba stoti prie puodų ir ką gaminti sau ar sesei. Tačiau kai vasarą su draugais susirengia iškylauti, bičiuliai visada tikisi, kad Ignas prie bendro stalo atsineš savo pagamintų skanėstų. „Ką nors skanaus jiems visada pagaminu“, – prisipažino jis.

Galvodamas apie ateitį Ignas sakė specialių kulinarijos mokslų studijuoti neketinantis, bet mielai vyktų į stažuotę tobulintis ir semtis patirties. Patirties jis tikisi pasisemti ir rudenį Erfurte, Vokietijoje vyksiančioje pasaulinėje kulinarijos olimpiadoje „IKA Culinary Olympics“, kur spalio mėnesį varžysis Lietuvos virėjų nacionalinė komanda, o Ignas vyks kaip palaikymo komandos narys.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"