TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Virtuvės šefas ilgisi močiutės deserto

2013 06 22 6:00
Atkaklumas davė vaisių - D.Praspaliauskas sėkmingai vadovauja savo įkurtam restoranui. Ritos Stankevičiūtės (LŽ) nuotrauka

Deivydas Praspaliauskas sau ir aplinkiniams įrodė, kad, atkakliai dirbant, svajonę įgyvendinti galima ir per krizę.

Per metus ir tris mėnesius, tiek laiko D.Praspaliauskas vadovauja savo įkurtam restoranui "Lauro lapas", jis suprato, jog vienas lauke - ne karys. "Šiandien jau žinau, kad vienas žmogus negali nuversti kalnų. Privalu turėti patikimų žmonių, palydovų, kurie taip pat dega aistra ir dirba neskaičiuodami valandų, - patikino jis. - Mano sėkmės garantas yra Orinta - bendražygė, mylimoji, sužadėtinė ir restorano direktorė. Esame partneriai, labai stiprus tandemas. Ji žino tuos dalykus, kurių neišmanau aš, o mano įgytos žinios papildo jos sukauptą patirtį."

Dviejų širdžių sąjunga

Kaip sako Deivydas, mylima moterimi ir verslo partnere jis besąlygiškai pasitiki. O.Charčenkaitė - žmogus, kuris niekada neapgaus, ji visada siekia bendro tikslo sėkmės. D.Praspaliauskas pasakojo, kad pažintis užsimezgė prieš dvejus metus, jam dar gyvenant Danijoje, kur jis uoliai mokėsi kulinarijos meno. Nors ten sekėsi gerai, buvo kviečiamas dirbti garsių restoranų virtuvėse, galėjo uždirbti daug pinigų, jaunuolio širdyje brendo idėja atidaryti savo restoraną Lietuvoje. "Pirmas elektroninis laiškas, kurį parašiau Orintai dar dirbdamas Kopenhagoje, buvo su klausimu, ar ji norėtų man padėti atidaryti restoraną Vilniuje. Iš pradžių į mano užmojus ji pažiūrėjo kiek skeptiškai, bet ilgainiui ši idėja Orintą taip pat uždegė", - sakė D.Praspaliauskas. Du jauni žmonės įveikė kliūtis, o jų kelyje į sėkmę buvo tikrai daug. Deivydas prisipažino, kad kartais apimdavo jausmas, jog įgyvendinti svajonės neįmanoma. Neturint pusės milijono kišenėje atidaryti restoraną atrodė beprotiška mintis, tačiau suglaudę pečius juodu su Orinta tai, kas neįmanoma, pavertė tikrove.

Deivydas pasakojo, kad būsimą sužadėtinę sutiko iš Danijos atvykęs dalyvauti Lietuvoje rengiamame "Geriausio virėjo" konkurse. Tai buvo 2010 metais. Konkursą jaunuolis laimėjo, o pažintis su "kontaktiniu asmeniu", kaip šmaikščiai prisiminė vadinęs Orintą, išaugo į draugystę ir meilę. "Prisimenu, pamačiau ją aštuntą valandą ryto išlipančią iš automobilio. Užsimiegojusią merginą, kuri vos tik praplėšė akis. Tada tikrai nemaniau, kad mūsų laukia bendra ateitis", - prisipažino virtuvės šefas.

Nors Orinta bendrame jų versle atsakinga už "popierinį" darbą, Deivydas patikino, kad ir virtuvėje ji puiki, prireikus gali jį "pridengti" ir gaminti patiekalus, kurie nedaro gėdos profesionaliam virėjui.

Pirmas blynas - prisvilęs

D.Praspaliausko pomėgis eksperimentuoti virtuvėje, kurti naujus patiekalus ar tobulinti jau esamus, atėjęs iš vaikystės. Jis prisiminė, kad mokydamasis trečioje klasėje per vieną iš ilgųjų pertraukų mokykloje su geriausiu draugu parskubėjo namo ir nutarė išsikepti blynų širdelių. Berniukai užmaišė tešlą, bet jų pagamintas "marmalas" pasirodė niekam tikęs. "Prisimenu, kad į blynų tešlą pridėjome uogienės, dar kažkokių keistų dalykų. Eksperimentas buvo žiauriai nevykęs, likome nevalgę", - nusijuokė jis. Vėliau paklausė mamos, kaip tinkamai užmaišyti blynų tešlą, ir išmoko juos kepti.

Virtuvės šefas sakė, kad nuo pat jaunumės prastai nevalgė, maistas visada turėjo būti ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodyti. "Buzos man neįsiūlysi, - patikino jis. - Tačiau nesu tas fanatikas, kuris spjauna į užkandines. Kartais mielai suvalgau "nesveiko" maisto, prisipažįstu, kad jaunas organizmas jo užsinori. Nematau čia nieko blogo. Nesuprantu tik tų žmonių, kurie puola į kraštutinumus, visiškai atsisako, tarkime, mėsos ar susižavi žaliavalgyste. Visur, mano manymu, turi būti balansas", - samprotavo Deivydas.

Kiekvieną savaitę jis su savo komanda ruošia naują dienos pietų meniu. Virėjavimo meną įvaldęs profesionalas sakė, kad patiekalus kuria žiūrėdamas į turimų produktų sąrašą, mintyse sugalvoja derinius, kurie, jo manymu, "skambėtų", tada juos gamina. "Pirmas savaitės svečias gauna patiekalus, kurių dažnai dar net patys nesame paragavę. Jis tai žino. Šypseną dažnam kelia vaizdas, kai patiekus svečiui maistą ant stalo iš virtuvės kyšo kokios trys virėjų galvos ir stebi, kokia bus reakcija", - šmaikščiai apie savo darbą kalbėjo D.Praspaliauskas.

Paslaptingas receptas

Virtuvės šefas prisipažino, kad iki šiol bando atgaminti skonį, kurį prisimena iš vaikystės. Recepto nespėjo užsirašyti, nes jį gaminusi vaikino močiutė jau iškeliavo anapus. "Užaugau su mama. Prisimenu, kad kartu važiuodavome į kaimą pas jos mamą, mano močiutę, kuri vaišindavo unikaliu saldėsiu. Man jis paliko neišdildomą įspūdį. Kartkartėmis kituose desertuose pajuntu to skonio užuominą, bet vis tiek ne tai, ką gamino ji. Dabar, turėdamas supratimą apie produktus, svarstau, kad buvo naudoti kiaušiniai, lyg karamelė, bet ne deginta, kažkas sunkiai pagaunamo. Gaila. Iki šiol menu, kaip atidaręs verandos duris ant laiptukų į antrą aukštą matydavau sustatytus žvaigždutės formos indelius, pripildytus to deserto", - vaikystės prisiminimą pasakojo kulinaras.

Jau pradėjęs pats gaminti, jis sakė klausęs mamos, gal ši žinanti paslaptingą receptą, tačiau ir ji negalėjo prisiminti. Kaip sako Deivydas, matyt, todėl jis jaučia ypatingą potraukį gaminti desertus. Vis tikisi, kad vieną dieną pavyks atkurti močiutės saldėsį.

Trys šunys ir svajonė apie namą

Pastaruoju metu Deivydas restorane dažnai praleidžia kone visą parą. Kai po dienos darbų ir begalės kitų reikalų susigriebia, kad metas eiti namo, pasirodo, jog po keleto valandų vėl turės būti darbe. "Ne kartą esu nakvojęs ant šio minkštasuolio, ant kurio dabar sėdime. Tačiau jaučiu, kad noriu skirti laiko susitvarkyti savo gyvenimą. Šiuo metu dėl to nuolatinio "arimo" su Orinta išgyvename santykių krizę. Noriu, kad viskas susitvarkytų, tam reikia pastangų", - sakė D.Praspaliauskas. Jo ambicinga svajonė pirmajam Lietuvoje gauti prestižinę "Michelin" žvaigždutę, kuria žymimi geriausi restoranai, pasitraukė į antrą planą. Pasak virtuvės šefo, ne žvaigždutės kuria gyvenimo laimę. "Daug paaukojau dėl savo svajonės, jeigu esu tos žvaigždutės vertas, su laiku ji bus. Bet nebenoriu plėšytis ir dėl to aukoti savo laimę. Turiu komandą, su kuria galiu dirbti, kuria pasitikiu, ir matau ateitį", - prisipažino jis.

Dabar D.Praspaliauskas svajoja sukurti savus namus, kuriuose galėtų gyventi jis, mylima moteris ir trys jų šunys. Du šunis vaikinas augina pats, trečiasis yra Orintos. "Noriu, kad visi trys mūsų šunys būtų kartu su mumis, o tam reikia namų, kuriuose visi gerai jaustumės", - į ateitį žvelgė virtuvės virtuozas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"