TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Žvaigždės pildo vegetarų gretas

2011 10 01 0:00
Charizmatiškoji žurnalistė ir televizijos laidų vedėja Ž.Vaškytė negalėtų paimti peilio ir nužudyti gyvūno mėsai.
LRT archyvo nuotrauka

"Nevalgai mėsos? Tai kuo tu maitiniesi?" - garsūs Lietuvos vegetarai juokiasi, kad pirmiausia tenka atsakyti į šį klausimą, kai aplinkiniai sužino, jog mėsos jų meniu nėra.

Šiandien minime Pasaulinę vegetarų dieną. Iš savo raciono išbraukusios mėsą garsenybės šaiposi jau pavargusios nuolat aplinkiniams aiškinti, kad būtent mėsėdžiai maitinasi skurdžiau nei vegetarai. Vienos žvaigždės mėsos patiekalų atsisako iš idėjos, kitos dėl sveikatos, tačiau visi vegetarizmo idėjas propaguojantys žvaigždukai tikina, jog jų gyvenimo kokybė labai pagerėjo, be to, jie geriau jaučiasi morališkai, nes tam, kad pavalgytų, neprisideda prie gyvūnų žudymo.

Nori valgyt? Pasipjauk gyvūną

Žurnalistė, televizijos laidų vedėja Živilė Vaškytė į mėsos nevalgančiųjų gretas įstojo beveik prieš dvejus metus. "Kai aplinkiniai sužino, kad mėsos mano gyvenime nėra, pirmas klausimas būna: "Tai ką tu valgai?" - nusikvatojo Živilė. - Kodėl žmonėms atrodo, kad jeigu nevalgai mėsos ar žuvies, vadinasi, neturi ko valgyti? Esu įsitikinusi - vegetarai kaip tik daug išradingesni žmonės ir jų meniu labai įvairus."

Ž.Vaškytė patikino, kad tradicinė mėsos valgytojų, ypač lietuvių, virtuvė yra labai vienoda ir nuobodi - kotletas, karbonadas, kepsnys, didžkukuliai. Anot Živilės, išbraukus iš kasdienio meniu mėsą randama daugybė įvairovės. "Tai ir sojų produktai, įvairūs sūriai, pieno gėrimai. Pavyzdžiui, ryžių, migdolų pienas, įvairiausios kombinacijos, kurių šiaip gal net ir nesugalvotum. Vyrauja klaidinga nuomonė, kad jeigu nevalgai mėsos - esi našlaitis", - nusijuokė mergina.

Besidomėdama vegetarizmo idėjomis, Živilė daug skaitė įvairios literatūros, jai nesvetimas ir gyvūnijos pasaulio apsaugos klausimas. Pašnekovė pasakojo perskaičiusi vieną britų vegetaro komentarą, kuris paliko didelį įspūdį. "Jis gyveno Maroke ir rašė apie tai, kad vienas dalykas nuėjus į parduotuvę nusipirkti "anoniminį", steriliai supakuotą mėsos gabalą, visai kitas, kai užsinorėjęs pavalgyti gauni į rankas peilį ir gyvą sutvėrimą. Tau pasako: "Pats papjauk ir valgyk." Manau, jeigu kiekvienam iš mūsų tektų pasipjauti gyvūną mėsai, jos nevalgančiųjų būtų žymiai daugiau", - šyptelėjo Ž.Vaškytė.

Živilės teigimu, visą gyvenimą mėsą ji valgydavo daugiau iš įpročio nei dėl to, kad labai norėjosi. "Kai vieną dieną nusprendžiau jos atsisakyti, nepatyriau jokių sunkumų. Man nieko netrūko. O dar kai žinai, jog tam, kad pavalgytum, nieko net ir neakivaizdžiai nenužudai, pasidaro visai gera", - pasakojo televizijos laidų vedėja.

Mėsėdžiai irgi mėgaujasi

Pradedantiems vegetarams Ž.Vaškytė primygtinai siūlytų pasitelkti fantaziją ir daug domėtis, skaityti. "Esminę klaidą daro žmonės, kurie atsisako mėsos, bet neieško kitų produktų. Racionui būtini baltymai, mineralai, vitaminai, kitos medžiagos, kurių reikia organizmui. Tam tinka sojos produktai, burokėliai, riešutai, medus - suderinus mitybą, organizmas gaus visų reikalingų medžiagų", - aiškino ji.

Tačiau jeigu nebūtų kitos išeities, kaip tik suvalgyti mėsos gabalėlį, vegetarė Živilė sako, kad nepultų alpti, vemti ar užsikimšti nosies dėl siūlomos bjaurasties. "Nesu kategoriška ir stengiuosi nieko gyvenime neabsoliutinti. Negaliu prognozuoti, kaip būtų, - šyptelėjo žavi mergina. - Suvalgyčiau ir tikrai nemirčiau."

Ž.Vaškytės teigimu, sojos produktai vegetarams puikiai atstoja mėsą. "Net sojos gaminių sudėtis primena mėsą. Yra begalė skanių dalykų, kuriais vegetarai gali maitintis. Vilniuje žinau kelis fantastiškus vegetariškus restoranėlius, kuriuose galima užsisakyti nerealiai skanių patiekalų. Mano draugai mėsėdžiai juose taip pat su didžiuliu malonumu valgo ir nesiskundžia, kad negauna mėsos", - nusijuokė televizijos laidų vedėja.

Gyvenimo draugas - bendramintis

Živilės mylimasis Edgaras Lubys-Amberlife'as vegetarizmą propaguoja jau ketvertą metų. Anksčiau dainininkas teigė, kad kurį laiką buvo atsisakęs mėsos produktų, bet vėliau vėl pradėjo ją valgyti. Jis daug domėjosi vegetarizmo idėjomis ir galiausiai nutarė: jos itin priimtinos. Kai atsisakė mėsos, pagerėjo vyruko gyvenimo kokybė.

Po dvejų metų, kai ant Amberlife'o stalo nebeliko mėsos patiekalų, sveikatos tyrimas parodė, jog vaikinas atsikratė visų negalavimų. Paaiškėjo, kad jis alergiškas kone visų rūšių mėsai ir ją valgydamas tik kenkė sau. Tačiau dainininkas ragina visus - tiek vegetarus, tiek mėsėdžius - mokėti išklausyti vieniems kitus ir vengti karštų diskusijų, kas yra teisus.

Alergiškas mėsai

Buvęs grupės "InCulto" lyderis, dabar šeimos dueto narys Jurgis Didžiulis patikino su mėsėdžiais kautis dėl įsitikinimų nė neketinantis. "Kiekvienas sau nutaria, kaip jam geriau. Manau, visi esame tiek atsakingi ir suaugę, kad galėtume nuspręsti, ką norime ir ko nenorime valgyti", - šyptelėjo Jurgis. Muzikanto teigimu, bereikalinga konfrontacija tarp mėsėdžių ir vegetarų neduoda jokių teigiamų rezultatų.

J.Didžiulis pasakojo vegetarizmu susidomėjęs dėl sveikatos. "Seniai supratau, kad pavalgęs mėsos jaučiuosi prastai - kamuoja nuovargis, sunkumas. Vienoje klinikoje atlikau alergijos testą ir paaiškėjo, kad išvis negaliu jos valgyti, nes mano organizmas priešinasi", - sakė Jurgis.

Vyras patikino, kad atsisakius mėsos savijauta pastebimai pagerėjo. "Nesu radikalaus vegetarizmo šalininkas. Man keisti žmonės, kurie dėl idėjos nustoja valgyti mėsą net neįsitikinę, ji jiems kenkia ar ne. Radikaliai keisti maitinimosi įpročius ar nesveikai badauti - kvaila. Reikia viską daryti su protu", - dėstė muzikantas.

Jurgiui patinka humaniškosios vegetarizmo idėjos. "Gera žinoti, kad dėl mano maisto poreikio nežudomi jokie gyvūnai. Taip pat džiugina ekologinis aspektas - norint gauti kilogramą mėsos, reikia dešimteriopai daugiau sunaudoti žemės ūkio išteklių, nei norint gauti kilogramą vegetariško maisto. Tačiau tai nėra pagrindinė mano motyvacija", - patikino J.Didžiulis.

Tai ką tu valgai?

Jurgis paantrino Ž.Vaškytės teiginiui, kad aplinkinių reakcija, sužinojus, jog iš savo kasdienio meniu jis išbraukė mėsą, būna standartinė. "Visi klausia to paties: ką tu valgai? - juokėsi muzikantas. - Galiu patikinti, kad valgau daug ir įvairaus maisto: daržovių, sojų varškės, kitokių sojos produktų, pupelių, lęšių, grikių. Jeigu bandyčiau viską išvardyti, užtruktų pusvalandį", - šyptelėjo vyras. Pasak Jurgio, naudojant įvairių prieskonių, virimo, kepimo, troškinimo būdus, vegetariškas meniu yra itin gausus ir įvairus.

Dėl mėsą mėgstančiųjų neišprusimo vegetariškos mitybos klausimu J.Didžiulis nelinkęs jų smerkti. "Pats, matyt, panašiai paklausčiau žaliavalgio. Mat apie žaliavalgystę labai mažai žinau, reikėtų specialiai domėtis, o aš to nedarau", - patikino jis.

Tai jokia našta

Jurgiui susidomėjus vegetarizmu, jo žmona ir sūnų mama Erica Jennings taip pat palengva tapo vegetare. Nors moteriai mėsa nekelia jokių sveikatos problemų, ji prisidėjo prie pasikeitusių vyro mitybos įpročių. "Mudu abu atlikome minėtus tyrimus. Paaiškėjo, kad Erica mėsą puikiai toleruoja ir gali ją valgyti, tą iki šiol sėkmingai iki darė. Bet pamažu ji taip pat įsitraukė į vegetarizmą. Dabar visai nebejaučia mėsos poreikio", - patikino Jurgis.

Vyro teigimu, vyrauja klaidingas įsitikinimas, kad vegetarizmas yra našta. "Tai ne dieta ir ne aukojimasis. Žiūriu į mėsos gabalą, bet nenoriu jo valgyti. Man neskanu. Nesiaukoju. Yra labai daug skanių patiekalų, kuriuos mudu su Erica gaminame namie", - pasakojo muzikantas.

Jurgis juokavo, kad keletą kartų apsilankiusius mėsą mėgstančius svečius tiesiog apgavo patiekę savo gamintų patiekalų. "Su Erica gaminame salotas su soja. Marinuojame ją su įvairiais prieskoniais. Supjausčius soją gabaliukais ir įdėjus į salotas su saulėgrąžomis, nė vienas bičiulis net neįtarė, kad čia ne mėsa, o vegetariškas patiekalas", - juokėsi J.Didžiulis.

Gausus būrys vegetarų

Lietuvos pramogų pasaulyje vegetarų galima aptikti tikrai nemažai. Keliolika metų mėsos nevalgo kultinis atlikėjas Andrius Mamontovas. Viena nuoširdžiausių vegetarizmo propaguotojų Lietuvoje yra Violeta Jurkūnienė-Sati, ji ne tik pati seniai atsisakė mėsos, bet ir vegetarizmo dvasia augina du sūnus. Bene skandalingiausi vegetarizmo idėjų atstovai, be abejo, yra Linas Karalius ir jo mylimoji Gintarė Gurevičiūtė, iš savo gyvenimo būdo įsigudrinantys daryti verslą - vasarą pajūryje jie buvo įrengę vegetariškų valgių kavinę. Daugelį metų mėsos nevalgo vienas garsiausių Lietuvos dizainerių Seržas Gandžumianas. Ne visai tikrais, bet prijaučiančiais vegetarais skelbiasi Alanas Chošnau ir buvusi jo gyvenimo draugė Aida Žiliūtė. Mėsą, alkoholį ir tabaką prieš keletą metų nustojo vartoti itin skandalingu gyvenimo būdu anksčiau garsėjęs grupės "Patruliai" narys bei renginių vedėjas Gytis Balčiūnas. O išvardyti užsienio žvaigždėms vegetarams prireiktų atskiro leidinio.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"